pátek 2. září 2016

Potahování trupu (papír, vlies nebo laminát?)

tondas2: Kolegové , potahujete všichni balsový trup papírem?
Jde o model rozpětí 1200mm a protože jde o docela členitý trup ,dále nemohu sehnat modelspan tak mě napadlo trup prolakovat a nasledně nastříkat barvou ,bude to velký pevnostní problém?
kocispavel: zkus vlies. Já jsem zatím dělal "jen" hranaté trupy a každý mám potažený vliesem. Jen položím pruh vliesu na plochu a přilakuji lepicím lakem.
PS - kdysi se na trupy i navlékaly dámské punčochy a přilakovávali...
veka1: pokud ti nevadi ,ze povrch bude po chvilce provozu mit strukturu otesaneho tramu , tak zadny problem nevidim.
Tuna nekolika fotkach je videt, jak dopadne po case, pouze lakovana balsa:
viewtopic.php?f=18&t=65887&hilit=uprava+balsoveho+povrchu&start=0

Modelspan ... v modelarskych kramech koupis dals druhy potahovych papiru s podobnou strukturou, ale jinym obchodnim nazvem .
viz napr:
http://minimakety.cz/howto/2009/Potah/index.php
http://www.horejsi.cz/Pages/ListProdukt ... =55&fraze=

Vlies, fibafilm,airspan, litespan a podobne silenosti ,vsak nejsou papiry ,ale netkany polyester ,pripadne jina umelina a tomu odpovidaji i zcela jine vlastnosti po vsech strankach.

horejsi: Vliesu bych se radeji vyhnul. Spatne se prizpusobuje slozitejsim plocham, na rozdil od papiru je totiz netecny k vode. Nelehne si. Papir.
Nejvic se mi ale osvedcilo olaminovani tenkym 25gramovym sklotextilem. Trochu pracnejsi ale prace urcite prijemnejsi, nez s Vliesem.
Mam dva tak osetrene trupy, stare 40 let, a jeste porad je povrch vyborny. Letam s nimi jednou za rok historiky.

Nezmar: Za mě 30g tkanina 2x válečkem lak Milesi LBA 26 vybrousit a vrch.barva.Taky jsem měl obavy z laminace ale stačí to jednou zkusit a uvidíš že to jde v pohodě a výsledek je supr  Milesi se dobře brousí je lehký a chová se jako plnič (obsahuje hodně sušiny)Před broušením povrch lehce poprskej sprejem a krásně ti to ukáže zbroušený a neobroušený místa

Radek S: Mikelanta+lak a máš klid.

dafson: Ahoj řeším teď potah celobalsového trupu, vzhledem k zkušenostem s vliesem jsem se rozhodl právě pro něj......

veka1: ....myslim , ze je to spatne rozhodnuti. 
Zkousel si nekdy brousit igelit ,nebo nebo neco z umeliny , napr Monofil, Nylon, Silon a podobne latky?
Pokud ano tak, vez ze ten vlies se bude chovat stejne. Pokud ne , doporuciji se mu v celoplochach a na hranach vyhnout . Ano , da se brousit , ale proti papiru, nebo skelne tkanine je to utrpeni.

jyrry: Peter, proč by se to jinak muselo ještě brousit?

veka1: .... protoze po nastriku sice vybrouseneho, ale potazeneho povrchu vylezou na povrch ( zviditelni se) vsechny preklady papiru ,nebo vliesu. Cim vic vrstev barvy ci laku, tim viditelnejsi preklady.

Majitel a tvurce dila se musi rozhodnout, zda mu to vadi nebo ne. Pokud ano ,neznam jinou cestu k odstraneni takove vady, nez pouziti brusneho papiru na vhodne podlozce. 

A plati to i pro potahy vytvarene pouze z barevnych papiru, kde se obvykle zadny lesk nehoni.

Proto je vhodne ,aby potahovy material byl brousitelny. Vlies tuhle podminku splni jen s velkymi obtizemi ... musi se na preklad navalit lak,barva ci lepidlo, aby brusny papir nenacal samotny umelinovy potah. Kdyz ho nacne , vznikaji na povrchu semisove ostruvky, ktere se velice spatne odstranuji a opticky nepusobi dobre. Kazda dalsi neupravena vrstva barvy je navic jeste vic zviditelni. Staci jednou zazit na svem vyrobku, pak jiz nebude nutno nic vysvetlovat  .

Pozn. obcas se vyse popsane vyuziva k naznaceni panelaze na celobalzovem,nebo jiz potazenem zebrovanem povrchu ( prilakuji se dalsi vrstvy potahoveho papiru s presahem ci mezerou ....) .

dafson: Můžu se tedy veko zeptat co v tomto případě doporucujes?

veka1: v prvnim prispevku jsem psal, ze na celoplochy je vhodne pouzit tenky papir.

Pripadne, kdyz to umis (mas moznosti) je rozumne polozit na povrch minimalne dve vrstvy skelne tkaniny .
Pouzit cca 17 - 30g/m2 ,podle velikosti poletuchy.Tkaninu pokladat pod 45 st, aby se netahali nite a dobre kopirovala 3D plochy, viz napr fotky 79 -89 na odkazu:

http://veka1.rajce.idnes.cz/Diamant_-_r ... _provozu./ 

 
Jeste pozn.

... protoze se mi nechce valcit s Vliesem na 3D plochach ,obvykle ,koncove oblouky atd. nejdrive potahnu papirem, nebo sklem,vybrousim a teprve pak potahuji Vliesem.

Tim odpadne jeho formovani do 3D, nevznikaji nevzhledne preklady ( hrany potahovych pasu jsou rovne) takze brousim jen minimalne, cimz setrim jak ruku tak nerva.

Navic papir nebo sklo ve vice vrstvach balzovy povrch lehce chrani proti otlaceni, tj. ... kdyz nechtene opiram konce kridel o zemekouli, ci futra dveri 

Potahovani Vliesem a predem olaminovane koncove oblouky viz napr:

http://veka1.rajce.idnes.cz/CEJKA_2015_ ... a_uprava./
http://veka1.rajce.idnes.cz/CEJKA_2015_ ... tim_do_V./

semo: Ať už tazatel zvolí papír, nebo vlies, jen doplním svoji zkušenost s Vliesem. Výše citované mi nefungovalo (pravda, byl to obyčejný nitrolak). Vlies jsem měl zmačkaný a povrch byl i po přilakování křivý. Tolik, že snad ani napínací lak by to možná nespravil. Pak jsem začal přilakovávat vlies pouze po obvodě, následně jej vypnul teplem (modelářská žehlička, nebo náš fén, který spíš připomíná horkovzdušnou pistoli...). No a nakonec přilakování. Výsledek, viz trup Pilatus PC-6. Ty překlady, přes sebe, jak píše Veka, tam vidět jsou. Mě osobně to nevadí.

veka1: ...velkou vyhodou Vliesu je jeho smrstitelnost teplem.

Od roku 1996, kdy jsem poprve zkousel potahnout Vliesem vylakovane zbrdlinkove klapky akrobata,pouzivam dnes jiz osvedceny postup (viz napr. fotky v odkazech z predchoziho prispevku):

-Vlies prilepit acetonem pouze po obvodu dobre vylakovaneho a vybrouseneho dilce (konstrukcni dil ,nebo balzova celoplocha), mirne zvlneni Vliesu v plose moc nevadi

-presahy Vliesu po obvodu bud znovu nalakovat, nebo natrit balsalokem

Pozn. u hodne zakrivenych profilu je vhodne nejdrive potahnout spodni stranu. Spodni strany zeber s tloustkou mensi nez 2mm doporucuji natrit balzalokem a potah opatrne prizehlit spickou zehlicky(nevypinat).
Nasledne potah prilepit acetonem(nebo prizehlenim) po celem obvodu dilce.

Duvodem k popsanemu postupu je mala stycna plocha zeber a potahu.tj hrozi riziko odlepovani potahu prilepeneho acetonem v prubehu lakovani a suseni(overeno ).


-prizehlit (pokud byl pouzit balsalok), nebo prilepit acetonem( pouze po obvodu) protilehly potah

- malo tuhy dil usadit do vhodne sablony ,ktera zabrani jeho deformacim vlivem pnuti potahu

- v sablone vypnout zehlickou, ci jinym topidlem jednu stranu potahu, nechat vystydnout

-dil otocit,zafixovat a provest stejnou operaci

- pokracovat prilakovanim vliesu na celobalzove plochy,pripadne na paskovana zebra( cistym acetonem)

- postupne nanest 2-3 vrstvy laku ,ktere uzavrou pory Vliesu. Na celoplochy staci zapon. Na konstrukce ze spejli a zeber ci tenkych prepazek je vhodnejsi vypinaci lak.
Lak je mozne aplikovat stetcem, valeckem, kouskem molitanu na drzaku,nebo po potahu tahnout praporek Vliesu a ten postupne sytit lakem. Vysledkem jsou uzavrene pory prakticky okamzite tj. po naneseni prvni vrstvy.

Pozn. pokud se u subtilnejsich konstrukci pouzije napinaci lak, je rozumne nechat dily nejaky cas( den az tyden) upevnene v sablonach. Vylakovane dily se vkladaji do sablon az v okamziku ,kdy je jistota ze se neprilepi.

- dal pokracovat podle potreby tj. dolakovat, dobarvit, dobrousit ...

Duvodem k takovemu postupu pri potahovani je velice snadna moznost rekonstrukce potahu, bez naruseni konstrukce draku (sejmuti potahu pomoci acetonovych zabalu) i na subtilnich balzovych poletuchach.
Predpokladem uspechu,krome vyse uvedeneho je konstrukce, lepena kombinaci kyanoakrylatoveho a disperzniho lepidla. Presneji .... lepidla , ktere odolava ucinku acetonovych vyparu.