středa 24. srpna 2016

Tmelení XPS

PavelH:
- čím nejlépe zatmelit drobná poškození na již vybroušeném XPS a bubliny v PU pěně, abych to následně neprobrousil kolem?
- XPS přijde ještě přelaminovat sklem
- šlehaný tmel? Nebo to těsně před laminací "přetmelit" laminační pryskyřicí s mikrobalony?

zz: Buď šlehaný tmel na XPS a pak vybrousit, ale tady je menší pevnost díky tomu tmelu, nebo za mokra nanést hustou směs epoxy a mikrobalony, vyhladit do přibližného tvaru a naválečkovat tkaninu. Vše za mokra. Ta tkanina to obvykle dostatečně srovná. Na to pak popř po vytvrzení ještě karosářský tmel. Stěrka s tenčího plexi (0,8mm) a tmelit s minimem broušení. Na laminát už šlehaný nedávat. Je povrchově měkčí než laminát.

PavelH: když na to XPS půjde sklo 160g/m2, tak bude asi dostačující ta varianta s mikrobalony?

zz: ano

RC modely: Pokud vzniknou velké nerovnosti, tak nejdříve tmelím šlehaným tmelem. Pak třicítka tkanina. Po zatvrdnutí ještě jednou přetřít epoxi a po zatvrdnutí již 3x Milesi.
můžeš klidně vynechat laminování a dvakrát natřít epoxi, pokud se jedná třeba jen o rádius na křidélkách atd. pak milesi.

ufon13: stímhle se mi dělá nejlépe je rychlý a opravdu jak jemný tak lehký,brousitelnost stejná jako extrudovaný PS , jen na hladkém podkladu se hůře chytá.
Používám ho na muzejní exponáty nejen z PS




JV:
Dobré zkušenosti mám i s tmelem CE 78. Právě včera jsem tmelil konec trupu na model ATR 72 - rozpětí 3200 mm - viz foto.