čtvrtek 11. srpna 2016

Lepení v nepřístupných místech

sakrobat: Mám RC házedlo s kompozitovým trupem, do nějž výrobce zalepil matice a konektory velmi ledabyle. Odpadly ještě před záletem. Jak to v tenkém trupu zalepit tak, aby to

1. dobře drželo
2. nezapatlaly se závity a konektory
3. obojí bylo přesně slícované s křídlem?

Fifa: Dela se to takhle:
1) Do zavitu se natlaci vazelina
2) stranou ktera nebude smerek k trupu se provizorne prilepi sekundakem nebo cimkoliv k tycce kterou to dopravis na misto
3) Namazes trup i matku trvalym lepidlem (v tomhle pripade nejaky epoxid)
4) Ustavis
5) Prisroubujes kridlo
6)Ulomis pomocnou tycku
7) Pockas nez to zatuhne
8) Litas
9) Kdyby lepidlo prece jen zateklo do zavitu reknes ze to nevadi protoze si to stejne nechtel rozebiratelne

Konektory bych na tvrdo vubec nezalepoval.

ufon13: a pokud by se lepily i ty konektory pak bych na vše použil 2 složkové lepidlo jak popsal kolega ale né epoxydové ale methylmetakrylátové....udrží jak matice tak i ty konektory a to jak na epoxydovém tak polyesterovém podkladu.

sakrobat:
Fifa: Tak nějak jsem to měl v plánu. Akorát jsem dříve na podobné záležitosti používal kuch. olej Vazelína bude lepší.

Ufon: Jaké konkrétní methylmetakrylátové lepidlo by jsi doporučil? Když tak koukám na tu destičku s konektory (dřevěnou), tak lepidlo na ní drží. Tzn. výrobcův epoxyd nedržel na trupu.

carbon: než ta vazelína je lepší použít separátor k tomu určený - před cca 5ti lety jsem koupil 1dcl od Havla a mam ho dodnes
Naseparovat, počkat až to pořádně zaschne, rozdělat lepidlo se sekanou bavlnou nebo tixotropem, namazat, ustavit křídla na trup, zatáhnout a modlit aby to šlo rozdělat. Podobně i s konektorama - ty lepit 2x poprvé s malým množstvím lepidla - konektor před lepením zdrsnit a nařezat tenkou pilkou zářezy aby se lepidlo lépe chytlo až to drží tak tepve vymazat kouty apod.

sakrobat: Konektory jsou zalepené v překližkové podložce a zdá se, že drží. Ještě je pojistím, ale to bude to ok.

Problém je, že ta překližka nedržela na trupu. Matice možná taky ne (nevím jistě, tu ještě hledám i se šroubama a kabinou). Buď teda lepší lepidlo (--Ufon) nebo spíš to bude třeba zevnitř přebrousit

Prstem tak tak dosáhnu k první díře pro šroub, ke konektorům už ne. Je tam kydanec lepidla. Spíše kráter (vytlačené lepidlo po přiložení matice) a ten bych musel odbrousit, abych vyčistil místo lepení.

Začínám přemýšlet, že to kuchnu. Stěna se zdá být tenká, takže by se to snad dalo říznout ostrým nožem po třech stranách čtverce, vychlípnout a pak zalepit.

Sekanou bavlnu sice mám, ale co je tixotrop? (google odpověď mi tady nepasuje) A jaké konkrétní lepidlo bys doporučil? (když i autorovo lepidlo nedrželo)

ufon13: já používal od fyrmy inovation zhruba 3 roky a bez jediného rozlepeného spoje, tedka jsem zcela náhodně narazil u vietkongu na tzv. steelepoxy což je po otevření a nádechu naprosto mylné označení , leč jako é a opět drží na všem a vše bez rozlepování.
nicméně to nechci propagovat protože to byla náhoda . na netu je tento typ lepidel k sehnání např tady: http://www.lepidla-eshop.cz/k206-dle-druhu-metylmetakrylatova-lepidla
každopádně dentakryl je stejná báze a též drží bezvadně jen je řidší a je nutné počkat na přesnou chvilku kdy je hustší a je jako lepidlo použitelný těsně před ,"zkameněním".

kofein:  Já lepil lodní hřídel tímhle: http://blog.micromagic.cz/2014/12/nove-lepidlo-pro-lepeni-stavebnice-micromagic/
Ale doba zpracování je docela fofr.

Mamavra: UHU acrylit sa uz nevyraba? Skoda...

SH: v Lidlu jde občas koupit Pattex Stabilit Express a to je totéž....

veka: ... je zcela lhostejne, jaky druh lepidla bude pouzity.
Rozhodujici je uprava povrchu laminatu v miste spoje. Pokud je skorepina rozbrousena ,nebo byla pouzita strhavacka, nejsou s vazbou lepidla na laminat problemy.
Pokud lepime na vytvrzeny a zoxidovany povrcch ( je jedno zda polyester,nebo epoxid) cilene si pripravujeme necekanou zabavu.

ika: vazelina je taky na prd, pokud se nahodou dostane do spoje, tak to opet upadne. Zkus treba vceli vosk nebo nejaky opravdovy separator, jak uz tu zaznelo.

carbon: a k tomu separátoru i normální L285 buď s bavlnou nebo mikrobalony apod - tixotropní plnidlo je věc, která z toho udělá kaši která nestéká (podle hustoty). Ta bavlna je lepší neb ten spoj je pevnější drží. Sice to s L285 trvá déle, je třeba u toho trochu myslet a být opatrný, ale je to tutovka. Zdrsnění a odmaštění nezmiňuji - to pokládám za automat.

Fifa: mikrobalony rozhodne nejsou tixotropni, prave naopak, pridavaji se do pryskyrice jako plnivo pro odlehceni a zachovani stekavosti. Tixotropni je treba ta bavlna, nebo cabosil

RC modely:  Tixotropní prášek se jmenuje Aerosil.

Marian_R: ja miešam tixotropný laminovací epoxy aj s mikrobalónmi, aj s bielymi sadzami.
http://slovnik.azet.sk/slovnik-cudzich-slov/?q=tixotropn%C3%BD
tixotropia → dej, pri ktorom prechádzajú niektoré látky z tuhého stavu do kvapalného a naopak

SH: tixotropní kapalina... viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Nenewtonsk%C3%A1_tekutina to mikrobalónama neuděláš ani kdyby ses... víš co.
Tixotropní barvy i pryskyřice jsou v klidu husté až gelové.... rozmícháš je jsou tekuté... po chvilce klidu zase zgelovatí... zamícháš zase jsou tekuté.


Fifa:  Cabosil, Aerosil oboji, principialne stejna latka, (bile saze) jen jiny nazev, jestli se v necem lisi nevim.
ano, a nebo taky tixotropni=nestekavy

RC modely:Já znám jen Aerosil a ten má tixotropní vlastnosti již při použití malého množství. Bavlna, mikrobalony, či jiná plnidla samozřejmě při použití většího množsví přinutí pryskyřici také nestékat, ale zásadně změní vlastnosti materiálu. 

PTI: Na to co se popisuje je nejlepší včelí vosk rozpuštěný v benzínu. To se překonat nedá. Ale chce to nejdříve nenést do závitu, a po uschnutí znovu přebrousit místo kde bude matice přilepená. A nejlepší zkušenosti mám s lepením matic jako http://www.rcshop.eu/cs/upevnovaci-matice/18156-mpj-1000-upevnovaci-matice-m2-4-ks.html a nebo zasekáací matice http://www.kutil.eu/cs/eshop/spojovaci-material-a-kotevni-technika/matice-1/matice-narazec ... které se zbaví těch hrotů, upraví se ta dosedací část a tím rozšířeným lemem nalepit k trupu.

Ale jak píše Peter, pokud se neobrousí laminát to lepení je pouze dočasné.