středa 18. srpna 2021

Jak postupovat při sporu člena Svazu s prudičem

děda: jak se zachovat v konkrétní situaci :Jsem registrovaný člen Svazu se všemi náležitostmi. Na olíbeném místě - rozlehlá louka, kolem pole, výběhy pro koně, zahrádky, v dálce první domky vesnice - prostě idylka, lítám už víc jak 10 roků. Včera přejede po slepé asfaltce, ze které házím Nimbuse chlápek, prej jestli mám povolení zde lítat. Říkám, že co zde lítám, nikdy se nikdo na nic takovýho neptal. Ten na to, že se mě teda ptá on, protože on mi teda povolení lítat mu nad jeho pozemkem nedal. Ptám se, který je ten jeho pozemek. On, že jedna z těch zahrádek a když se ptám která, on že odsud prej není vidět.
Měl asi něco načtený, protože chtěl vidět registraci a že nesmím nad 120 m a že můžu sundat jeho dron, když on s ním bude lítat.
Prostě zkažený nádherný podvečer nejen kvůli tomu vysírači ale i proto, že jsem nebyl schopen dostatečně pádně proti všemu argumentovat.
Prosím tedy fundovanější o radu, jak se v takovém případě zachovat.

TomasC: o se tak někdy stane. Díky, že jsi se udržel v klidu, někdy je to složité.
Pokusím se navrhnout co odpovědět (samozřejmě s přihlédnutím k tomu co platí dnes):
-----------------------------
Jako člen Svazu modelářů provozuji modely na základě celého Článku 16 a Článku 21 odstavec 3. Prováděcího nařízení Evropské komise 2019/947. Svaz modelářů je spolek leteckých modelářů s působností na území celé České republiky a má pro svoje členy vyjednány s Úřadem pro civilní letectví a zástupci Ministerstva dopravy mnohem širší možnosti než je OPEN pro drony, které znáte z médií. Například limit 25kg a létání do 300metrů. Detailní podrobnosti hledejte na stránkách Svazu modelářů.
Podívejte se ani na modelu nemám kameru.
Přeji Vám dobrý den.
-----------------------------
Asi bude klást odpor, ale tak prostě zopakovat a zopakovat. Trpělivý modelář zvítězí.

Pokud by došlo na zavolání policie. Tak na mobilu dohledat Zákon č. 49/1997 Sb. o civilním letectví a ukázat §2, odstavec 2. (to se dobře pamatuje)
Letadlem se rozumí zařízení schopné vyvozovat síly nesoucí jej v atmosféře z reakcí vzduchu, které nejsou reakcemi vůči zemskému povrchu. Pro účely tohoto zákona se nepovažuje za letadlo model letadla, jehož maximální vzletová hmotnost nepřesahuje 25 kg.

Doporučuji spíše "soupeře" neřešit. To nemá žádný přínos. Vysvětlit v klidu svoje výhody a hotovo. Chápu, že to láká, ale je to konfrontační směr. A letecký modelář je tam, aby si zalítal a nikoliv aby kontroloval nějakého jiného uživatel vzdušného prostoru.

Kuba78: pokud to dobre chapu, registrovany modelar muze do vysky 300m, kdezto on s dronem do 120m. jelikoz judikatura ohledne toho, jak vysoko a jak hluboko saha pravo majitele pozemku neni zatim jednotna, tak ve spravnim by to byl celkem orisek rozlouskout.. ale vychazi mi z toho ze pokud ten modelar poleti v intervalu 120-300m nad pozemkem tak by teoreticky mohl byt legalne?
https://advokatnidenik.cz/2019/07/02/ko ... a-pod-nim/

děda: Ode dneška nosím při lítání spolu s doklady i papírek se zmínkou o zákoně č.49/1997 Sb,§2 odst.2 a výcuc z odkazu advokatnidenik.cz2019/07/02/ko. Myslím, že právě toto, je to správné ořechové pro debatu s vysírači :

Užívání prostoru nad pozemkem a pod ním
Pokud pomineme otázku, kam až sahá ovladatelný prostor nad pozemkem a pod ním, kterou stejně nevyřešíme, nutně musíme řešit otázku, jestli někdo může nebo nemůže užívat prostor nad povrchem pozemku a pod ním, když patří jiné osobě.
Odpověď dává § 1023 odst. 1 o. z., když stanoví: „Vlastník pozemku musí snášet užívání prostoru nad pozemkem nebo pod pozemkem, děje-li se to takovým způsobem, že vlastník nemůže mít rozumný důvod tomu bránit.“
Není sporné, kdo je vlastníkem prostoru nad povrchem a pod ním, ale otázkou je, zda někdo cizí může tento prostor užívat a zda vlastník pozemku, a tedy i prostoru nad ním a pod ním, má rozumný důvod někomu bránit v užívání tohoto prostoru.
Pokud bude létat nad pozemkem kosmická loď nebo nadzvukové letadlo, nebude mít vlastník pozemku „rozumný důvod“ takovému přeletu bránit. Pokud však bude nad pozemkem létat cvičně práškovací letadlo, může to vlastníka pozemku rušit, a vlastník tedy bude mít „rozumný důvod“ se těmto přeletům nad svým pozemkem bránit. Prozatím nevyjasněné je, jak moc mohou vadit vlastníkům pozemků drony (bezpilotní dálkově ovládaná létající zařízení), které mohou natáčet a pořizovat fotografie z výšky. Prozatím se na drony vztahuje právní úprava civilního letectví v zákoně č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, ve znění pozdějších předpisů. Podrobnější právní úprava chybí, a lze tedy použít jen obecná ustanovení občanského zákoníku (§ 506 a 1023 o. z.).

Ještě snad poslední otázka : " Kdo má právo požadovat prokázání se licencí ? Je to každý magor nebo jen určitý okruh oprávněných osob a kterých ? "

TomasC: Jak bych to udělal já:Na požádání: Policie ČR, pracovník ÚCL po prokázání se příslušným průkazem
Asi bych ukázal: Městská policie, nějaká ochrana přírody, atd... po prokázání se příslušným průkazem
Výměnou za ukázání jeho občanky: kdokoliv, abych se ho zbavil