středa 18. prosince 2019

Popisy na modelech a licence na malých modelech

Golfista: Snažím se "popsat" svoje házedla a vystřelovadla licencí pro případnou (náhodnou) účast na soutěži. Podle pravidel, by měli mít minimálně 15mm na výšku. Na lehké modely nechci lepit žádné samolepky a nechci ani popisovat rukou, fixem nebo popisovačem.

Je nějaký fígl, jak na perfektní popis?
A můžu používat mezinárodní tvar licence (CZE 00000) i na národních soutěžích? U F5J to jde.

blesk: Vytisknout na voskovaný papír zrcadlově a přenést na letadlo, případně hodně sytě na laserové tiskárně a přežehlit.

tomashr: Ano, můžeš - tohle je ve sportovním řádu jednoznačně povoleno pro jakoukoli kategorii, není to vázano jen na mezinárodní.
K tomu popisování - tak když to chceš hezky, tak se dá stříkat. Řízneš na vyřezávacím plotteru šablonu z Oramask 810, to je právě na šablony, přilepíš na křidlo a pak lehce stříkneš sprejem (či airbrush), výsledek bude naprosto v pohodě. Po stříkání se přirozeně šablona sloupne, Ora810 je právě dělaná tak, aby po sloupnutí nezbyly žádné zbytky lepidla.
Pokud nemáš náhodou plotter sám, tak se poptej v reklamkách, název Oramask 810 budou znát - viz třeba https://www.lifo.cz/oramask-810.html

Golfista: A moje původní představa byla, aby to bylo z toho samého papíru, (mikalenta) čím je házedlo potaženo. Neváží to "nic" a snadno se to lepí na potah. Barev mám v zásobě nadělaných dost.


Jirka Schifi Zatec: Ahoj cisla a písmena sportovni licence udelej nebo si nech udelat jak Ti radi kluci tady, nevymyslej sablony na strikani, stoji to za prd, Budes mit hezky kridlo pak prilozis sablonu a blbe striknes nebo s ni nejak hnes a je vymalovano. Ja litam volne modely dost dlouho a licence mne reze taky na nejakem plotru kamarad z klubu, Pouziva tu nejtenci samolep. folii a výsledek je perfektni, Zadny narust vahy ani na kridle urcite nevznika zadne nezedouci turbul. proudeni kde je to nalepeny, Reze mne to v barve stribrne a fakt moc pekny. Co se tyka mezinarodni licence, tak,pokud chces litat volne modely na mezinarodkach jako je třeba Svet. Pohar tak nase Ceska licence Ti stacit nebude, Musis požádat na SMCR o Mezinarodni Licenci, jinak nebudes vpusten na takovou soutěž, Ja když lital nejakej Svetak F1E tak jsem posilal svoji Ceskou licenci z platnou známkou na dany rok s poplatkem 250 kc a obratem mne poslali ze Svazu Mezinar. licenci plus tu moji Ceskou,tak at se dari,mej se Ahoj Jirka Sifi Zatec.

tomashr: Toho stříkání bych se zase tolik nebál, při použití šablon z na to vyloženě určeného materiálu (a ne nějaké improvizace) je riziko zkažení malé.
Ale jinak souhlasím s tím, že to skoro za námahu nestojí a při vyřezání na plotteru s použitím kvalitní tenké fólie bude výsledek velmi pěkný se zlomkem námahy...

zz: A co vodní obtisky? Na laserovce natiskneš a je... používám bez problémů...

Golfista: Je tohle ono?
https://www.ebay.com/itm/Laser-Water-Sl ... 0752.m1982

zz: Před léty jsem kupoval zde:
https://www.mpmshop.cz/vysledky-vyhleda ... ADr&page=1
ale je snad i tady:
https://www.peckamodel.cz/produkty/plas ... ky-a-lepty

Černý text je ok, ale barevný je už malinko prúhledný. Ikdyž modrá v pohodě. prostě čím světlejší barva na obtisku, tím průhlednější...Leda stříkout pod obtisk bílý podklad na křídlech... Ale to je zase práce navíc.

K20: Před 50 roky jsme na hnědou papírovou lepicí pásku ze strany lepidla nanesli barvu, Vystřihli nápis, navlhčili a poté stáhli jako obtisk na křídlo. Nechali uschnout a přelakovali.

TomasC: Osobně popisuji závodní modely podle vytištěné šablony. Používám tekutý permanentní popisovač MAXIFLO. A šablonu nazvětšuji tak, aby se hrot přesně vešel.
Není to dokonalé, ale na přejímce to prochází....