sobota 29. ledna 2022

Čím řezat tenkou překližku

varok: Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, čím nejlépe řezat tenkou překližku kolem 3mm? Menší díly nařežu lupénkovou pilou nebo řezacím kotoučkem ve vrtačko-frézce, ale když potřebuji větší díly? Třeba kolem 400mm a více? Frézování nemám koho a tou lupénkovou pilkou bych to pižlal týden. Potřebuji jen rovné řezy, žádné oblouky apod. Zkoušel jsem i plátek z pilky na železo, ale ten překližku na okrajích trhá.

jyrry: Jde to docela slušně lámacím nožem (ten větší). Chce to dobré pravítko, to přidržet (aby neklouzlo) a na nůž trochu víc tlačit. Řez opakovat několikrát.
Někteří frézaři si tak připravují třeba přířezy na stůl frézky.
Tlačit na nůž do řezu.
Pravítko je dobré plechové, mám jedno s otřepama - ty jsou dobré v tom že to tak snadno neujede.

Shorty: Jenom bych doplnil.
Určitě kovový pravítko a nejlíp řezací podložku. Buď něco takovýho:
https://www.topmodelcz.cz/index.php?&de ... &id=179126
a nebo třeba novodur a pod.
Dost jsem toho řezal loni v zimě a ze začátku jsem podkládal jen vyřazenou desku ze skříňky. Po více řezech byla dost rozřezaná a překližka se prolamovala a bylo to dost otřepaný.

HLA: Takovou řezací podložku z IKEY, dvě v balení a každý rok koupím nové.https://www.ikea.com/cz/cs/p/finfoerdel ... -30335898/

DAF: Tlak na nůž ovšem jen přiměřený. Dá se tak krájet i relativně silnější - dvojky, překližky. Trojku topolku, pokud je řez rovný, či jen s velkým obloukem, téměř jinak nekrájím. A chce to pak samozřejmě i trochu cviku.

automet: Obyčajným orezávakom by som sa možno bál. Ale existujú také skladacie orezávaky, kde je tá žiletka hrubá, tam by sa dalo zatlačiť. Ale veľmi presne to dokážeš odrezať aj po narysovaní ceruzkou japonskou pílkou. Ide to ako maslo a pomerne rovno /treba rezať čo najviac šikmo, nie kolmo/.
Pílka https://www.lidl.sk/p/parkside-japonska ... p100339246
Nôž https://www.strecha-stena.sk/sk/219/144 ... vaci-profi
Preglejku do 1,0 zásadne strihám nožnicami https://www.drmax.sk/20835-noznice-krajcirske-23-cm

Celeron: Než velkej lámací je na tlustý matroše lepší nelámací, co používají podlaháři. Tenhle je dvoubřitovej s rovným ostřím a hákem ale existuje i varianta jednobřitová s rovnou kudlou. Do tohodle se dá opřít plnou silou a řezat klidně i 6-7 mm podlahový MDF-ky. Když se tak opřeš do lámacího, tak v zatáčce praskne. Chce to ale kvalitního výrobce, třeba Stanley.