čtvrtek 23. prosince 2021

Vlies, Primalex, disperze, žehlička, Sokrates

jyrry: Občas přijde dotaz jak potahuji modely Vliesem barveným tónovačkami Primalex?Hezky po svém - za tepla, na kostru natřenou dvěma vrstvami Herkulesu Puzzle. Přižehluji a zároveň napínám, třeba koncové oblouky bych staromódní metodou (přilakovat lepicím lakem) takhle bez jediného nastřižení neobalil a navíc by mě manželka s tím nitrosmradem vyhnala do (v zimě studené) dílny

Barvení:
Na konce kusu Vliesu (co se vejde na největší sklo co najdu) nalepím lišty, přiložím na sklo (lícem nahoru), poleju trochou tónovačky a molitanovým válečkem rozjezdím pokud možno stejnoměrně po celé ploše.
Je dobré si množství odměřovat a tím se dá dodržet stejný odstín na více kusech od jedné barvy. To teda nedělám a pak si nadávám když to začne být strakaté

Potahování:
Vybroušenou kostru natřu po okrajích a jiných vhodných místech Herkulesem Puzzle (odzkoušeno, funguje, neřeším jiná lepidla), po zaschnutí (první vrstva je penetrace co se vsákne) natřu druhou vrstvu a opět nechám zaschnout. (nevsákne se) a ta už pak papír udrží, jen jedna ne. Odzkoušeno.
Pak Vlies přižehluju stejně jako fólii, začnu na pár bodech okraje a postupně přižehluju. Pak to hned teplem vypínám; teplota žehličky, no, to chce vyzkoušet, každá má jinou stupnici, digitál nemám

Dokončení:
No a potom by se s tím už dalo létat (není to papír, nerozmočí se to), ale já to natírám navrch vodou ředitelným polyuretanem Sokrates Tango plus (dělají lesklý, polomat i mat). Zatím jsem používal polomat, brzy zkusím matný.
Funguje to. Odzkoušeno na několika modelech, při přistání do mokré trávy je vidět jak to vodu odpuzuje.
Odolnost proti smradlavým palivům jsem nezkoušel, nelétám mastnolety už asi 35 roků

https://horejsi.cz/pages/DetailProdukt. ... cislo=0063
https://www.primalex.cz/382-tekute_tono ... y_primalex
https://www.druchema.cz/z139-herkules-na-puzzle
https://www.barvy-sokrates.eu/cs/laky/5 ... -plus.html



DAF: K bodu "barvení Vliesu", vyzkoušel jsem také různé barvy na textil. Jde to s nimi také, jen je to potřeba vyzkoušet, jak vypadají po vyschnutí, přeci jen jejich původní určení je jiné. Zkoušel jsem i nějaké akrylátové barvy, jde to s nimi také, jen "uzavřou" póry a prolakování jde hůř (dělal jsem s nimi marking na skorostíhačku WW I, ale pracoval jsem pak s nitrolaky). Jinak technologie barvení stejná - přístřih Vliesu na lišty, obarvení na skle a schnutí volně na vzduchu. Lišty jsou dobré pro manipulaci s přístřihem a při schnutí brání jeho srolování a slepení. Abych měl stejný odstín, rozmíchám si barvu do vhodné (malé) vaničky (různé krabičky od čehosi v rosolu, kyselé rybičky apod.) a roztírám molitanovou houbičkou. Zbytek barvy jde pak slít zpět. Pokud si míchám odstín, záleží, jestli počítám s dalším užitím, nebo to je jednorázová záležitost. Pro opakovanou práci je možné si toho namíchat víc a uschovat v lahvičce.
Povrchovku Sokratem (lesklým) jsem zatím jen zkoušel. Na dřevěnou konstrukci sedne výborně, po první vrstvě je třeba (klasicky) přebrousit chlup. Můj názor, stačí tak dvě vrstvy. Vyzkoušel jsem na papír, je to vos...nesmysl. Tím, že to je vodou ředitelné, papír se rozmáčí a stačí se na něj škaredě podívat a roztrhne se. Nátěr se mi po úporném boji nakonec nějak povedl, ale... ale nedoporučuji. Na Vlies budu zkoušet v nejbližší době. Zatím mi to vychází tak, že by se to mohlo relativně dost ředit na tenkou vrstvu.
Herkules vyzkouším, zajímavá informace. Takže ještě poletím do kšeftu ho sehnat

pert: Dotaz k tomu barvení. Pochopil jsem to tak, že se tónovačka vůbec neředí vodou?

DAF: Já jí mírně ředím. Důležité je, aby se dobře roztírala po Vliesu, krycí schopnosti i po rozumném naředění zůstávají dobré. Když to bude hustá kaše, tak tam i vznikne silná vrstva a to není ono.

Jinak pozor! Nevím, jak u Sokrata, toho jsem zatím na Vlies nezkoušel, ale při lakování nitrolakem se u některých barev (pigmentů) stává, že je lak mírně rozpustí. Takže to chce model natírat podle barevných ploch a začít u světlejších, případně před přechodem na jinou barevnou plochu štětec vyprat. Vzhledem k tomu, že pigmenty (ať už primalex, nebo textilní barvy) jsou, stejně jako Sokrates, vodou ředitelné, je pravděpodobnost mírné rozpuštění barvy teoreticky možné.

jyrry: Jo, dobrá připomínka, je to tak i s tím Sokratem.

Kiwira: Nekupujte tekutou tónovací barvu Primalex odstín karamel, teda pokud neděláte nějakého historika. Jak se takto obarvený vlies nalakuje vypadá to hodně staře.

Kuta33: Možná jsem to do teď dělal blbě, ale Vlies na sklo pokládám lícem - tou hladší stranou dolů (konce Vliesu se mi po rozrolování na skle zvedají). Houbičkou pak roztírám barvu po rubové drsnější straně. Pokud se to nepřehnalo s ředěním, výsledek hezký, bez šmouh. Jinak dělám vše stejně, jenom na ty konce Vliesu si kancelářským koněm jenom nacvakám obyčejné jelitové špejle, holt jsem tak trochu líný je lepit.

jyrry: Ne blbě, prostě jinak. Píšu jak to dělám já, ne jak se to má dělat.

Kuta33: Už nevím, jestli jsem to někde vyčetl, nebo to bylo z mojí hlavy. V každém případě se mi osobně rolku Vliesu na sklo lépe rozmotává tím rubem nahoru. No a nějak vnitřně jsem si to pak zdůvodnil tím, že do té drsnější strany se mi to bude houbičkou lépe vtírat. Funguje mi to, spekulovat nad tím nějak nebudu. Pokud fungují oba způsoby, tím lépe.

DAF: Schválně, jsem na to zvědavý. Osobně si myslím, že to, kterou stranou to je na skle, nebude mít na výsledek barvení žádný vliv, třeba se mýlím. Vliv má jen, kterou stranou to dám na model.

Kuta33: Ano, barva skutečně na skle projde skrz Vlies. Před každým dalším dílem sklo myju a vytírám do sucha. Čistě teoreticky na straně, na které nanáším, té barvy může zůstat po houbičce, válečku trochu více a při lakování je pak větší šance na rozmazání. To je ale pouze moje domněnka.
Jinak s Primalexáckými pigmenty velké zkušenosti nemám. Ze začátku jsem používal zbytky Duluxu z domácího malování, teď barevné vzorky barev z Polska, bude to něco jiného.


Primalex jsem použil snad dvakrát na doplňky, subjektivně pod nitrolakem pouštěl barvu daleko více, než ty polské vzorky. Místo Sokrata mám Balakryl Polyurex (polomat), s tím mi ty polské barvy už nepouští skoro vůbec.
Navíc s tím vodou ředitelným polyuretanem se dají štětcem v klidu přetřít i tisky z běžné laserové tiskárny.

Veškeré nápisy jsou tištěné na laserovce, modrá a červená na SOP stříkané, zbytek barvený Vlies s dvěma vrstvami polyuretanu.
Pokud by někdo chtěl zkoušet tisk na barvený Vlies, pozor na teplo z tiskárny. Dají se tak vytisknout pouze menší kousky, lepil jsem to na běžný kancelářský papír páskou, pouze dvě strany do "L". Vlies se v tiskárně trochu smrskne.

STROHUR: Do té laserovky je potřeba dodržet orientaci lepení listu papíru v tiskárně ?

Kuta33: Teď nevím přesně, jak to myslíš. Na formát A4 jsem vytiskl předem nachystaný tisk. Přes to pak nalepil Vlies tak, aby hrana Vliesu, která jde mezi válce tiskárny první byla nalepená na podkladním papíru, navíc jsem ještě přilepil jednu z bočních hran, ať se Vlies v tiskárně někde nenamotá. Určitě nelepit po celém obvodě, Vlies se na rozdíl od kancelářského papíru teplem smrskne a samotný Vlies by tiskárna nevzala. Samozřejmě se mi to nepodařilo na první pokus a Vlies jsem musel z tiskárny dolovat bočním krytem.
Jestli se ptáš na směr vláken Vliesu, měl jsem je ve směru tisku, pohybu papíru. Ale vzhledem k tomu smrštění je to opravdu na malé věci. Nejdelší kousek Vliesu, co jsem tiskárnou prohnal, měl asi 20 cm, to už byl celkem problém.

hozzy: Přidám i mou zkušenost. Taky jsem řešil barvení a vyzkoušel hodně způsobů a vyhodil hodně papírů. Nakonec mi nejlíp fungovaly tónovačky od Remalu. Zkoušel jsem je i ředit od 1:1 až na 2 díly barvy a 5 dílů vody. To už je jen takový lehký nádech barvy, ale to jsem potřeboval. Lak s tím ani nehne, tak že se nic nerozpouští. To si myslím , že je velký plus. Zkoušel jsem to z lícu i rubu a neviděl jsem rozdíl. Na tom skle se to tím válečkem stejně promočí. Chce to ale válečkovat skoro do sucha, aby tam nebyla moc velká vrstva a netekla dolů. Ještě na rozdíl od Primalexu mi to nechá na papíře takovou tu jeho strukturu, že to pořád vypadá jako papír, což jsem chtěl. Primalex se mi trochu rozpouštěl lakem. Toť mé vyzkoušené postřehy z barvení.

steno1883: Hodně zajímavé vlákno. Ještě bych se zeptal, pokud je nutné napojit další pás vliesu, dejme tomu na hraně, tak se herkules znovu namázne na už hotový potah na místě spoje?

jyrry: Ano, já to tak dělám. 
To samé opravy.

U malých modelů jsem zkusil kormidla zavěsit na proužek Vliesu, třeba křidélka na horní straně, u páky to podlepím kouskem i zespodu do toho "V". Prolakuji pak společně s celým potahem. Funguje to.

steno1883:  snad se potah na spodní, hodně klenuté straně křídla nebude chtít odlepovat, když je herkules i lak na vodní bázi.

jyrry: Když je Vlies dobře přižehlený na celé délce žebra, na autostabilních profilech dovnitř klenutých na horní straně se mi to nijak neprojevilo, Sokrat schne poměrně rychle a zřejmě nestihne "rozmočit" ten Herkules pod Vliesem.

steno1883: ... jak kapičky nitrolaku prolézají strukturou vliesu a dělají prípadně neplechu...

jyrry: S neředěným jsem prolínání nepozoroval.
Sokrat je nutné důkladně promíchat před natíráním, zvlášť ten polomat mi rád "sedá" ke dnu. Je to na něm i napsané.

robo j: Chel by som sa opytat, ci nemaju doskove kostrukcne plochy (napr. smerovka lazy bee) pri lakovani nejaku tendenciu sa krutit. Predsalen je to na vodnej baze.. Lakujete obe plochy naraz, alebo postupne a nechavate schnut v nejakej sablone?

jyrry: Zatím mám ověřeno, že slabé lehké konstrukce malých modelů deformuje hlavně první, "penetrační" nátěr tím že balzu namočí, zvlášť lehkou, měkkou. V tom případě by nejspíš pomohlo ten první nátěr udělat nitrem. Nebo možná neředěnou disperzí, to jsem ale nezkusil.
Natírám obě strany současně, šablona by asi pomohla, ale to jsem také nezkoušel.
Třeba tenká křidélka jsem po uschnutí rovnal pomocí horkovzdušné pistole.

STROHUR: Vyzkoušel jsem lepidlo na kreativní tvoření z KIK , něco jako balsalock a finančně za hubičku. 50,- kč
Po prvním nátěru jen trochu vylezli chlupy. Balsa se nekroutila a zpevnila.
Druhým nátěrem /lepícím/ se vlies dal pěkně přižehlit .