neděle 16. prosince 2018

Digitální vs. analogové servo

zdzd: 
Analogové servo má analogový servo zesilovač. Klasické diskrétní součástky, žádná inteligence. Do serva chodí puls určité délky 50x za vteřinu. V servu je monostabilní klopný obvod, který se s příchodem pulsu se serva spustí a vygeneruje puls, jehož délka závisí na poloze potenciometru serva. Délka tohoto pulsu se pak porovnává s délkou pulsu na vstupu. Pokud jsou stejné, nic se neděje. Pokud stejné nejsou, tak ten rozdíl délky otevře tranzistory, které pustí proud do motoru. Jeho polarita záleží na tom, který z těch pulsů je delší. Tím se motor otáčí na tu stranu, aby servem popojel na žádanou stranu. Jeho délka závisí na tom, o kolik se délka pulsů liší. Je-li odchylka malá, tak je i dávka energie menší a proto je analogové servo kolem žádané polohy "měkčí" a proto i méně přesné.

Digitální servo má digitální servo zesilovač, tedy mikroprocesorový. Ten změří vstupní puls, polohu snímacího potenciometru a na základě toho VYPOČÍTÁ co má udělat s motorem. Krmí ho častěji, třeba i plným proudem a reaguje i v době, kdy žádný nový vstupní puls nemá. Na vstupu má informaci s četností třeba těch 50 za sekundu, ale do motoru zasáhne třeba tisíckrát za sekundu. Polohu proto drží mnohem přesněji a silněji, za cenu větší spotřeby proudu. Servo není na žádané pozici "gumové".

Odezva (digitálního serva) není primárně rychlejší. Hlavně je přesnější a silnější. A že kvalitní analog bude lepší než zmršený digitál je snad jasné všem.

Analogový servozesilovač zvládne tolik vstupních pulsů kolik umožní parametry toho poměrového klopného obvodu. A jeho motor zvládne tolik energetických kopanců, kolik umí uchladit. A protože je konstrukce analogu postavená na 50 Hz, odpovídají tomu i parametry těchto komponentů. Proč by tam někdo měl dávat cokoliv lepšího a dražšího...

jyrry: odkaz

Sagitt62: se zeptám polopatysticky: Když kupříkladu vyměním 6 analog.serv za rel. kvalitní digitály,tak budu muset zvýšit kapacitu akumulátoru(u čmouda) potažmo dát jiný,silnější regl/BEC (u elektry)

jyrry: Tohle myslím nejde zevšeobecnit nebo korektně spočítat. Serva odebírají energii v pulzech; jak jsou široké, to záleží na okamžitém zatížení serva. Impulz u analogu vymizí ve chvíli kdy se vynuluje regulační odchylka. Digitální servo dorovnává polohu častěji, ale zase v úzkých impulzech. Ono to chce vidět na osciloskopu, co to kdy dělá.Odebraná energie v jednom dlouhém pulzu kontra součet energie ve více krátkých pulzech... Ani se to nedá dost dobře měřit klasickým digitálním měřákem, ten sice něco ukazuje ale vzhledem k tomu že měří jen několikrát za sekundu, není to nijak moc vypovídající.
Dost rozdílu nadělá také styl létání a typ modelu; neustálé kvedlání kormidly u 3D zmítajícího se stroje odebere podstatně víc než občasné zásahy do řízení větroně, ba i relativně klidně letícího modelu WWII stíhačky - to mohu za sebe říci, že po 6-7 minutách letu odebralo éro s osmi digitály 6-10kgcm necelých 100mAh z akumulátorů 2s LiFe...
Nevydával bych nějaké prohlášení o kolik se to zvýší, nebo zda se to vůbec nějak citelně zvýší...

DAF: Ale musíš ještě rozlišovat mezi eletrikou, kde nějaký BEC potřebuješ, a čuďákem, kde máš samostatnou baterku. Když je (analogy) budeš krmit pětičlánkem, měl by ti stačit Aku s kapacitou cca 1400 - 1600 mAh, s rezervou. Tvůj кра́сный гном je na čuďáka, takže nepředpokládám, že tam máš BEC