pondělí 19. listopadu 2018

Doporučení LiIon baterie

Diskuze jestli jsou nebo nejsou vhodné LiIon baterie. K tomu pár tipů.

skybreaker:
Individuální testy baterii

neznám detailnější a propracovanější stránku

baterie a nabíječky
sumarizace 18650
čím a jak měří

pepin:  Trochu jsem zvažoval že by si mi doporučil super Lion baterie já je koupil a na té elektrokolobezce je protáhnou a změřil

skybreaker: to můžu

LG HG2 rovnou s páskama
všechny tady jsou nejlíp hodnocený
https://vaping360.com/best-batteries/18650s/

graup15: Celé je to o tom,že LiIon jsou super baterky, ale mají velmi rozdílné chování oproti LiPol.
Pokud by jsi chtěl aby kolobrnda jela furt stejně (tak už to tu někdo naznačil) musíš pohon ( celý!!! pohon) vymyslet jinak.
Vysvětlím.

Li-Ion mají výhodu v tom,že paralelním řazením dosáhneš ohromné kapacity a i rozumné výkonnosti baterky, ale pořád je tam jiná křivka vybíjení než Li_pol. Takže pohon (a baterku k němu ) musíš nastavit tak aby pohon jel v režimu konstantního výkonu (něco jako governor u vrtulníků) . S tím,že baterie (čili zdroj) musí min 50% pokrýt regulaci.

Stejně to má kolega v 5m větroni na výklopák a 8S4P LiIon. Pohon by si vzal na plný výkon 90A, ale Jirka využívá toho,že Jeti regl umí regulaci konstantního proudu a má to nastavené na 50A. Pak má 5 stoupání jako by měl nádrž s benzínem :-) A to každé stoupání trvá minutu a půl. Samozřejmostí návrhu pohonu bylo to,že pro dobré stoupání právě stačí ten výkon pod regulací.

Další předpoklad je poskládat to z kavlitních Li-Ion článků ( VTC4 až 6) nebo Samsungů Q30. Když použiješ sračky, tak se to velmi rychle projeví. Já když jsem si skládal baterku na obrázku, všechny články se před pájení testovali na Ri (aby se když tak vyloučil kus co bude mimo hodnoty dané datasheetem) a taky se každý samostatně nabil na plné napětí a až potom se spájel do paralelní řady.

Takže přímá náhrada za LiPol...nefunguje dobře
Přímá náhrada za NiCd ve vrtačkách taky nefunguje dobře (vrtačka nemá stejný výkon a i průběh výkonu během vybíjení)
Až najdu výrobce Aku nářadí co podmínky výše zmíněné splní..okamžitě to kupuju :-)