sobota 1. prosince 2018

Nastrik laminatoveho trupu a jak vyleštit laminátové díly

jvyhlidal: Zdravím, koupil jsem maketu Swift S1 od Topmodelu v provedení ARC a potřebuji provést nastřik trupu. Dle výrobce je trup připravený pro barvu, takže není potřeba dávat plnič a pod. Poradíte, jaké barvy ve spreji jsou vhodné, aby barva držela, neloupala se a vypadala co nejlépe ?

dudaj: použil bych základovku a barevný lak 2K ve spreji .
Aby to drželo záleží na přípravě podkladu - jemné obroušení a odmaštění . Používám vodu s jarem už při obroušení.

jvyhlidal: Tak to vidím asi na autolakovnu. Dostal jsem nabídku, ale za 4 tisíce, což se mi teda zdá neúměrná cena, když si vezmu, že cena spreje je otázka pár stokorun. Sprejem to ale asi nedopadne v mém případě dobře. Nenajde se někdo, kdo by měl kontakt na někoho za rozumný peníze ?

dudaj: největším úskalím nástřiku laminátu jsou miniaturní dirky a netrpělivost.Dirky dělaj bublinky v laku. Tak se snažíš přidat lak , aby se to slilo a potom to teče, lezou bublinky dál a horor. Neodmaštěný trup a vynechaná základovka je taky chyba. Pokud jsi to nikdy nedělal, dej to těm lakýrům.
Pokud to přesto chceš zkusit, spíš to zaprašuj ve více vrstvách. Přeleštit se to dá kdykoli .

stevo: hojte, ak môžem tak prispejem svojimi poznatkami, pretože aj mne pomohli, aby som sa dopracoval k výsledku, kt. je na fotkách a to na tom nie je este lak.Biely trup ak je bez chyby, minimálne matovací gel a zdrsniť. Ak treba, plnič a nasledne prebrusiť pod vodou celý trup (zr. 400 - 800) zjednotiť povrch bielou farbou. Ja použivam BC farby (zaklad na metalízy). Tá sa moze maskovať už po 30 min. Hlavne použivať kvalitné lakýrnické a maskovacie pásky, ktoré nezanechaju lepidlo na povrchu. Jednu dielnu mam vycistenu, ofoliovanú, kvalitné osvetlenie a nútené odvetranie. Pištoľ HVLP s 0,8 tryskou a nárast hmotnosti je ozaj nepatrný. Po nastriekaní všetkých farieb som hranice medzi farbami prebrusil pod vodou zr. 1500 (2000 - to závisí od počtu vrstiev na kolko krát sa to strieka) a celok zr. 2000. Potom pracujem už v bielych rukavičkách. Odmastiť pred striekaním laku a používam aj antiprachovú utierku. Lakované diely určite zafixovať proti pohybu a nespoliehať sa na to, že sa nepootočia. No pootočia sa a máte postarané o zábavu.



mior: Dobrá myšlienka! Rozumiem dobre, že len tak streknem veľmi tenkú vrstvu, čo ešte nedokáže vytvoriť lesklý povrch?A leštiť čím? Nejakou pastou alebo smirkom 3000?

pepin: já používám tak max 1000, spíš hrubší a pak to rozleštím tempopastou--občas s ní přejedu i sklíčka obyč pracovních čtecích brýlí
případné stejkance jdou taky následně odbrousit--nejdřív 400 smirkem--pak to místo případně ještě jednou nepatrně přeprášit, znovu přebrousit 1000 kou a rozleštit tempo pastou.

Já teda na celý trup raději 2 složkové autolaky a stříkací pistole, ale už jsem uvažoval o tom, že pokud bych ještě někdy stříkal nově celý trup na nějakého větroně, kde je jistota, že spodek trupu se používáním časem vždy odře a mě to vadí--koupil bych nejdřív klasický sprey v nějakém odstínu, který chci, tím spreem nastříkal kus plechu, to bych odvezl k míchači barvy, odstín nechal oskenovat a namíchat v tomto odstínu autolak, tím nastříkal celý trup a sprey pak používal na opravy --přestříknutí provozem odřených míst trupu.

mati: A doporučil bys nějakou brusnou pastu? Díky

dudaj: Já používám na všechno tuhle od Havla


Lark: Používal jsem 3M-finesse it včetně molitanových kotoučků. Kupoval jsem přímo v míchárně autolaků, kde ti odměří třeba jen decku a leštil jsem jen akušroubovákem. Lepší by byla delta-leštička, ale i tou akučkou to jde dobře.

Celeron: Larku, ty molitany se lepí na Roloc nebo Hookit podložný talíře přes samolepící vrstvu tý houbičky?Jestli jo, tak u těch talířů nevidím, že by měly hřídelku ale jen závitový pouzdro. Co k tomu ještě patří?

Lark: Ten talířek je z poměrně tvrdého plastu se zalitou hřídelkou průměr 6,2mm a na čele má háčky jako na sucháči (na stránkách ho nemůžu najít). Molitanocé kotoučky mají chlupatinu a dělají se v různé tvrdosti, odlišené barvou. Mám tuhý oranžový (hrubovací) a měkký šedivý na finál. Po leštění se dají vyprat ve vodě a jsou zase jak nové.

veka1: koupeno v Hradci Kralove , prodejna autolakyrnickych potreb Rasin :



veka1: Fotky lesticich kotoucu ruzne tvrdosti s chlupatinou ( da se bezproblemu prat ve vode ) a unasecu s hacky .

Kotouce lze nasroubovat na zavit pravouhle brusky ( ma regulovane otacky), nebo nasroubovat na trn a upnout do vrtacky.







Fotky brusnych penovych desek (5x115x140mm) v ruznych zrnitostech, pouzitelnych v mokrem procesu.



Brusne pasy s trhaci perforaci a mekkou molitanovou podlozkou pro suchy proces (zrnitost 400 a 1000) .


Pouziti kotoucu v praxi:


Lark: Jj, Peter to je přesně ono. Jen používám menší otáčky, aby se to náhodou nepřehřálo. Díky za názornou instruktáž. Myslím, že už jsi to sem kdysi dával.