pondělí 27. listopadu 2023

Špatné pájení- elektronické stavebnice

varok: Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat odborníků přes elektroniku. Sem tam koupím nějakou stavenici elektronické věcičky, třeba různé blikátka, zvukové generátory, regulátory apod. V sadě je hotová DPS natřená lakem + součástky. Zatím mi šly všechny pájet docela dobře, přilnavost cínu slušná. Ale nedávno jsem koupil stavebnici v jednom známém obchodu v Ostravě a pájení je trápení. Cín se nechce pořádně rozlévat, takové to běhání kuličky cínu okolo pájecího bodu. Možná to někteří znáte. Tak bych se chtěl prosím zeptat co je příčinou a jak se tomu bránit? Že by dlouhé skladování a ten lak na povrchu nějak degradoval? Nebo přímo špatný lak už při výrobě? Co v takovém případě dělat? Pájecí kapalinu raději používat nechci, nevím co by to udělalo s tou DPS.

Úsměv: Pokud chceš okamžite začít letovat, pak stačí tvrdou školní gumou plošák přegumovat, nebo velmi velmi jemným smirkem přeleštit, otřít plošák hadříkem namočeným v lihu, nebo acetonu a začít okamžitě pájet.

nostalcomp_cz: Za mě stejná rada, jako předřečníci výše: očistit (strhnout oxidy) a potřít kalafunou rozpuštěnou v lihu.
Čistím za sucha takovou tou netkanou textilií na čištění. Nevím, jak se to přesně jmenuje, tak přikládám foto. Kupuji v železářství. Pak otřu hadříkem napuštěným kalafunou rozpuštěnou v lihu. Tím pak potírám i hotový osazený plošnák. Za desítky let jsem žádnou degradaci neviděl. Pájím pochopitelně olovnatou pájkou (Kovohutě Příbram). Žádné ty moderní srágory nepoužívám, jsem prostě Nostalcomp Tou netkanou textilií čistím i nožičky drátových součástek. Prostě ji přeložím a nožičku tam protáhnu. Pájí se pak jedna báseň



Akorát na spoje, kdy se pájka od pájeného povrchu opravdu jen odráží a nepomáhá ani šmirgl, používám tento Ecocream. Na ten pak cín doslova naskočí. Ale chce to pak pečlivě omýt lihem. A nenechte se odradit textem, že není vhodný pro elektrotechnický obor

Při pájení zásadně používám svůj improvizovaný odsavač par Smradocuc. Jednou mi po stavbě nějakého počítače bylo fakt hodně blbě a řekl jsem si, že už nikdy více. Počítač na univerzálce, to jsou i tisíce pájených spojů. A jak vypadají lopatky toho větráku po osazování složitější konstrukce - to nechcete vidět... Pochopitelně by byl lepší nějaký filtr, ale i samotný ventilátor je pro plíce požehnáním.





Ta guma na očištění kontaktních plošek je taky fajn. Musí to být tvrdá guma. Léta to úspěšně používám na čištění kontaktů čipových karet, hlavně SIM. Jakmile začne blbnout mobil, ogumuju kontakty na SIMce a je po problému (tak 1 za dva roky).

A ještě to "Kolofonium"