sobota 24. prosince 2022

Jak mohou létat modeláři od roku 2023

TomasC: Tohle bude trochu delší .... Dnes 23.12.2022 byl zveřejněn ve Sbírce zákonů zákon č. 431/2022, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví.
Z našeho modelářského pohledu jde o implementaci Prováděcího nařízení Evropské komise 2019/947.

Mám stažené PDFko zákona 431/2022, ale vlastně jen pro kontrolu, zda se něco nezměnilo od vyjednaného textu z Poslanecké sněmovny. Je to OK .

Co ale doporučuji je přečtení zákona v budoucím znění od 1.1.2023. To se dá získat zde: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-49/zneni-20220901

Pro nás modeláře je klíčová změna, že se na nás zákon začíná opravdu vztahovat. Modely jsou podle EU práva pokládány za bezpilotní systémy. S tím nelze v právu ČR nic dělat.

Naštěstí se podařilo i do EU práva a následně do novely zavést úlevy pro modeláře organizované v klubech. Ve Svazu modelářů jsou stovky klubů. Zde se podařilo vyjednat znění zákona, které umožní Svazu modelářů vyjednat podmínky, které pro modeláře budou co nejméně omezující a zároveň bude provoz modelů v souladu s legislativou. Takový provoz v klubech Svazu modelářů bude mít podle EU legislativy výhody v okamžiku aplikace U-space, kdy nebude nutné dávat na modely elektroniku.
Vyjednávání na Ministerstvu dopravy a Poslanecké sněmovně nebylo úplně lehké. Ale měli jsme štěstí na skvělé kontakty od modelářů a dva úplně nejlepší přišli od RCMANIAKŮ. Nebudu je jmenovat, ale nechť mi věří, že jejich pomoc je zapsána zlatým písmem a nebude zapomenuta. Mám napsán článek, jednou přijde jeho chvíle. Ale měli jsme i štěstí a byli jsme připraveni na správném místě a ve správnou chvíli.

Svaz modelářů již předem žádal ÚCL o prodloužení provozu ve stejných mantinelech jako v předchozích dvou letech. Ministerstvo dopravy ČR a Úřad pro civilní letectví vyhověli. Je to i díky pokračující skvělé bezpečnostní bilanci = žádný incident. Za to patří dík všem modelářům.

Teď od ledna s účinnou novelou se pustíme do vyjednání detailních podmínek pro provoz modelářů v klubech.

Pro modeláře, kteří nejsou organizovaní v klubech se až tak moc změnou zákona nezměnilo. EU nařízení se už na ně vztahovalo. Jen se dovyjasnili procesy, jak bude ÚCL postupovat.


Vidlák: Pro modeláře, kteří nejsou organizovaní v klubech se až tak moc změnou zákona nezměnilo
Mohl bys připomenout neorganizovaným modelářům pomocí pár bodů jejich povinnosti.


Libor: Podle mě je to takto - létání s modely 0.25 - 25 kg zhotovené vlastní rukou - individuálně vyrobené:
- otevřená kategorie
- podkategorie A3

- nutná registrace provozovatele
- nutná registrace pilota, absolvování online kurzu a zkouška
- povinnost označit letadlo registrací provozovatele
- doklad o registraci pilota u sebe
- let v prostoru, kde nebudou ohroženy žádné nezapojené osoby
- nejméně 150 metrů od obytných, obchodních, průmyslových nebo rekreačních prostor
- mimo ochranná pásma
- nepřelétávat nad shromážděním osob, nepřelétávat nad nezapojenými osobami
- létání na přímý dohled – VLOS
- maximální výška letu 120 metrů
- pilot starší 16 let


TomasC: Díky skvěle shrnuto. Ještě bych přidal létání v místech, kde se létat smí. Nejjednodušší je to odhadnout pomocí https://dronview.rlp.cz/
Ale pozor, je to stručný výtah, platí i další drobné podmínky. Ideální je, když si to Vidláku nastuduješ.

Libor: http://kolmanl.info/index.php?show=leg_OP