středa 17. listopadu 2021

Rozměry modelu pro věrné repliky pro létání ve skutečném měřítku

Rozměry modelu pro reprodukce ve skutečném měřítku pro létání ve skutečném měřítku

Pro reprodukce ve skutečném měřítku je vodítkem pro rozměry modelu následující vzorec : Pokud je model zmenšen o faktor k oproti originálu (měřítko; model: originál = 1: k), tak Výsledkem je letový dojem podobný originálu, pokud je hmotnost modelu rovna hmotnosti originálu děleno k ^ 4.

m model = m originál: k ^ 4

Důvod:
Rozhodujícím faktorem pro létání je vztlaková síla.
Je úměrná objemu křídla a druhé mocnině rychlosti.
V modelu je křídlo menší o faktor k ^ 2 (2 rozměry), rychlost modelu je menší o faktor k (1 rozměr) pro prototypové létání. Kvůli čtverci rychlosti zde také vyplývá faktor k ^ 2.
Vztlaková síla modelu by proto měla být menší o faktor k ^ 4, když letí jako prototyp.
Vzhledem k tomu, že vztlaková síla modelu je pouze k ^ 4 - ta část originálu, hmotnost modelu musí být také k ^ 4 - ta část původní hmotnosti (vztlaková síla = hmotnost).

Přiblížení s k ^ 3 ve jmenovateli je na první pohled přijatelné kvůli 3 rozměrům tělesa, ale nevede k modelovému létání. Takový model by byl příliš těžký a tím pádem příliš rychlý na to, aby mohl létat jako prototyp.

Výkon

Následující vzorec je referenčním bodem pro výkon Přepočet výkonu originálu na výkon modelu na stupnici k: 1 pro létání věrně původnímu:

Výkon je

P = mg (v pokles + v vzestup)

Vzhledem k tomu, že původní hmotnost s faktorem k ^ 4 a rychlosti jsou vypočteny zpět k modelu s faktorem k podle měřítka, existuje vztah k ^ 5 pro výkon:

P model = P původní: k ^ 5

Mnoho modelů jsou určeny pro výkon s cca k ^ 4. Máte tedy oproti originálu značné výkonové rezervy.