středa 26. prosince 2018

Poskládání výkresu z jednotlivých částí

Celeron: Zkoušel jsem poskládat jednotlivý scany do celýho výkresu. Tři fotky vedle sebe se daly úplně perfektně poskládat Huginem, což je soft na panoramatický fotky. Jenže v Huginu se nedají složit panoramatický pruhy nad sebe aniž by se do toho nezanesla korekce objektivu, takže je nepoužitelnej. V Zoner Studiu X jsem na způsob skládání zatím nepřišel. No nic, odnesu to na scaner A0, hlavně že ty červeňáky jdou celkem dobře slíznout.

Lark: To slepování v Zoneru se dá dělat taky, ale je to trochu pracné. Rozhodně to nedělej přes panorama, protože to zanáší zkreslení.Napřed si musíš u všech scanů srovnat případné natočení a hlavně oříznout návazné okraje, aby ti tam nezůstával okrajový rámeček bez kresby. Pak si otevřeš první snímek a uděláš na něm "Zvětšení plátna" aby si vytvořil plochu, do které budeš vkládat kopie dalších snímků (navolený bílý podklad), aby se ti tam vešly všechny snímky (radši i rezervou). Otevřeš si další snímek, zkopíruješ do chránky a vložíš na správné místo v základním snímku se zvětšenou plochou. Přesné umístění se dá jemně nastavit pomocí šipek. Případné přeložení nevadí, jde o to aby ti navazovala kresba. Dokud snímek neuložíš, můžeš se Ctrl+Z vrátit zpět.
Jestli ale máš možnost to nascanovat v celku, bude to podstatně snazší. To "slepování" je spíš jako nouzovka, ale dá se.