středa 21. října 2009

jak skladovat Pb akumulátor

carbon: jak mam skladovat Pb baterku(y) - je to Optima a předpokládám, že jí teď přes zimu 1x za měsíc nejspíš budu používat k navijáku.
Po lítání nabít uložit, před létáním dobít, nebo vzít a jít,
Po lítání nechat, před létáním nabít,
uložit při cca 5stC nebo doma v pokoji?
Nabíjítko mam 25A Cteka na Pb - to je nějaká jednoúčelofka.

lv: Vždy po použití nabiť doplna

bida: po použití doma v teple dobít a uložit do třeba do garáže,optimum 15°C

JIO: ... a když zapomenu a nechám ho stát bez dobití (ne hluboce vybitý) delší dobu, popřípadě ho delší dobu nepoužívám? Jak toto snáší?

bida: špatně,je otázka kolik kapacity z aku za dobu nepoužívání ubylo,doporučuji nabít po té proudem raději menším tj.1/10 a méně.Tento způsob používání je pro aku vražedný.

carbon: a před použitím dobít (po cca měsíci skladování) nebo vzít a jít

bida: ideálně po použití a před použitím dobít.

Fwrry69: Dotaz: jak dlouho vydrží nová olověná baterie BOSCH Silver 74 Ah S5 bez dobití v obchodu, občas se jim to tam válí i nějakou dobu. Je to problém, když si ji koupím do rezervy a hned ji nepoužívám, bude mi ležet 1 rok, mám jí průběžně dobíjet, když ještě nebyla použitá ?

novfra: Nevím, jak dlouho vydrží nabitá, ale aby byla funkční, tak rok určitě. Ale není to dobré, baterka by měla fungovat a být stále na 100% nabitá, to je ideální stav. Nebo se alespoň často dobíjet. V návodu bude určitě napsáno, jak často se má baterka nabíjet při uskladnění.
Ale do foroty bych ji určitě nekupoval.