pátek 26. října 2007

Čím ředit Epoxy 1200

Corwin: Potřeboval bych rozředit Epoxy1200, aby šlo snadno natírat (lépe stříkat pistolí). Potřebuju natírat polystyren, tak bojím se použít Aceton, nebo Toulen. Máte s tím někdo zkušenosti? Existuje nějaké jiné ředidlo, které neleptá extrudovaný polystyren??? Popř dá se natírat s ředěným epoxidem (Toulen, Aceton) a polystiren to neleptá? Do jaké koncentrace?

Mad_Box: Metyl, líh?

SH: Rozředit jde lihem, ale.. ne tak moc, aby šla stříkat běžnou pistolí a ředěním zhoršuješ mechanické vlastnosti.

Co tak použít jinou laminovací pryskyřici (L285, Letoxit PR102 a jiné) která je řidká i bez ředění?

salik: Na chvilku potřebnou pro natření rozředíš 1200 zahřátím. Lakuji tak motorový prostor u všech svých motoráků. Fénem nahřeju epoxy i podklad a rychle natřu.

Laďas: Obecně by se nemělo dát do namíchaného epoxidu víc lihu (nebo raději metylu - tam je o něco větší jistota, že tam nebude moc vody), než bylo použito tužidla. Pokud se toho tam dá víc, můžou být problémy s vytvrzováním.
Pro stříkání to ale určitě nebude stačit, pro natírání vpohodě. Pokud jde jenom o to udělat na polystyrenu odolnější vrstvičku, dá se použít nějaký epoxidový lak. Dříve se vyráběl Epolex, ale vůbec netuším, jestli se dnes prodává něco podobného. Epolex měl tvrdý lesklý povrch.

Curtiss: Dříve se vyráběl Epolex... S tím opatrně, mě ten Epolex polystyren leptal Sám jsem z toho byl nemile překvapen.

SH: Ano, leptá... protože "ředidlo pro epoxydové nátěrové hmoty" S6300 je stejně agresivní nebo dokonce agresivnější než acetonové...

igor: bacha na vec, ak 1200ku rozriedis alkoholom, casto blbo stuhne, obycajne potrebuje viac tuzidla ako bez riedenia .. a AK riedit, tak 1200ka potrebuje najprv zreagovat, treba zamiesat, nechat postat a riedit az potom ... dalej treba mat istotu ze ten alkohol vyschne skorej ako zivica stuhne