úterý 10. července 2007

Zdroj pro Orbit RACE

Curly: Chcu si postavit zdroj 13.8V pro Orbita.
V technicke specifikaci vyrobce uvadi max odber 10A pri 12,5V. Coz je 125VA. Pri 13,8(14)V je to 9A. Pocitam s vykonovou rezervou. Dimenzovani na proud 11A by melo stacit. Mam tady plechy a kostru EI40*60. Vykon pro todle tafo odhaduju na 200VA. Jaky sekundar? Vypocet napeti je jednoduchy. Ubytek na vykonovych tranzistorech a stabilizatoru cca 3V(723 + 3*KD501 apod). Do bazi zarazeny odpory cca 50-100ohm + 2V drop na integrovanem diodovem mustku dimenzovanem na 25A. Tohle dohromady je nejakych 19Vss. Delim odmocninou ze dvou a dostavam 13.5V min. Takze radeji 15V. Otazka je jaky proud pro sekundar? taky 11A nebo vic. Program pro vypocet transformatoru rad zaslu mailem. Format xls. Po zadani Napeti a proudu a pri pouziti standartnich hodnot pro indukci a proudovou hustotu atd, vypocte prumery vodicu(musi se dosatit z tabulek rucne max prurezy). Vykony, zavity, vrstvy, tloustky vrstev, plneni atd...

Marian_R: striedavý prúd má byť odmocnina z 2 krát požadovaný prúd.

HonzaT: Odmocnina ze 2 krát efektivní hodnota střídavého proudu je špičková hodnota (amplituda) harmonického průběhu střídavého proudu. U výpočtu trafa se ale počítá jen s efektivní hodnotou proudu (pouze ta určuje tepelné ztráty vinutí a proudovou zatížitelnost vinutí).
Takže k původnímu dotazu: sekundár bych dimenzoval se stejným násobkem rezervy jako primár - asi bych spočítal co vleze na kostřičku trafa a podle toho bych navrhl průřez vodičů pro minimální tepelné ztráty v mědi - prostě prostor na cívce co nejvíce vyplnit mědí (v rozumném násobku samozřejmě, nepřehánět zbytečně).
Pokud bude takto vypočtený průřez vinutí menší než doporučený tabulkový průřez pro daný proud (cca 11 A), tak bude vinutí trafa při maximálním proudu moc hřát.

Marian_R: Po usmernení je napätie väčšie a prúd menší odmocnina z dvoch krák. Po usmernení a vyfiltrovaní dostaneš špičkové napätie a nie efektívne. A pretože platí zákon zachovania energie, prúd musí byť menší.

HonzaT: Máš pravdu - omlouvám se. Zapomněl jsem na filtrační kondík. Přímo ze sekundáru trafa bude skutečně odebíraný proud větší zhruba 1.4x (za předpokladu dostatečně velkého filtračního kondenzátoru).