čtvrtek 19. července 2007

Technologie stavby polystyrén - papír

zz: A jak to máš vyrobené, CNC, odporově?

emo: Normálne odporovou pílou. Šablony si nechávam frézovať z plechu hr. 0,5mm (klampiarsky zinkovaný) na CNC fréze. Ale to nie je nutné. Dobré šablony vyrežeš nožničkami na plech z hliníkového klampiarského plechu, zabrúsiš a hotovo. Určite je to menej práce a hlavne prachového polyst. než to všetko brúsiť.

zz: Asi budu muset začít moderněji. Trafo na odporovku mám už doma. A co povrchovka? Já jsem docela spokojený s tmelením s ONE TIME a pak lakovat...

emo: Presne tak, tiež používam ONE TIME. Len na lakovanie sa mi niekedy výhodnejší zdá riedený LA tmel než nitrolak. Nitrolak totiž môže ísť len na min. dve vrstvy papiera (aspoň taká je moja skúsenosť). A dávať dve vrstvy len kôli tomu napr. na výškovku, koniec krídla alebo zadnú časť trupu je niekedy zbytočné (podľa veľkosti modelu) a ťažké.

zz: Zajímavé, a čím ten LA ředíš? Je to to samé co Purex ne?

kofein: Kdepak, LA tmel je kontaktní lepidlo a ředí se většinou lihem.

zz: A jaký poměr a jak dlouho schne jedna vrstva?

kofein: Zkus pohledat v dílně a nebo na stránkách Radka Skočdopole u modelu Ušák vyztužení středu křídel. Schne asi 1/4 hodiny, ale to už si nepamatuju přesně.

emo: Možno si sa odpoveď už dočítal zo stromu kt. tu dal huhu, tak zhrniem len v krátkosti: liehom (pozor treba vybrať taký čo vonia a nesmrdí ) Zriediť do konzistencie príjemnej na lakovanie (z namočeného štetca by malo odkvapnúť). Schne to dosť rýchlo, lakujem ráno a večer (približne po 12 hodinách) stačia 3-4 vrstvy podľa stupňa zriedenia laku. Aplaus je striekaný farbami Revel, ktoré na tom podklade držia výborne.

huhu: Ředím metylem - nesmrdí a je 5x levnější než líh

capt.Fangli 69 tsz: Jakým papírem potahuješ.Nebo to je jen hnědá lepící páska.

emo: Používam biely baliací papier, nemá rub a líce (z oboch strán je hladký), má hrúbku 0,09mm. Predáva sa v archoch aj v roliach. My ho používame aj na výkresy v plotri. Pozor má "roky": V jednom smere (väčšinou rovnobežne s dlhším rozmrom) sa dá volne trhať dosť rovno. V smere kolmom sa trhá cikcakovite. Výhodou poťahovania papierom je možnosť vyrobyť obecné plochy (trup) a tiež počtom vrstiev prispôsobyť pevnosť rôznych častí konštrukcie ich namáhaniu.

zz: Ano dočetl, ale prosím Tě jak se to brousí, nedělá to žmolky? Myslím, že tato technologie je opravdu dobrá a že je mnohokrát rychlejší a levnější než při vyřezávání z balzy, nebo laminování... Navíc křídla trup jsou po celé ploše rovné a neprověsí se jako potah na žebra... O tom, že přistání do strniště není žádná pohroma ani nemluvím.

emo: Toho LAtmelového laku nasmie byť príliš hrubá vrstva. Potom to žmolky nerobí. Tmelím a brúsim hlavne pred lakovaním. Medzi vrstvami laku to len tak prebehnem veľmi jemným papierom, len aby sa nepovedalo. Farbu sme striekali polomatnú a už som nič nebrúsil. Ak by niekto chcel dokonalý povrch, musel by použiť "štandardný" lakýrnicky postup. Ale tu už neporadím.
K tej výhodnosti technológie: myslím, že je to dosť o zvyku. Ak si niečo ošaháš a máš to trochu zmáknuté, ťažko sa dáš presvedčiť na niečo iné. Je tu väčšina chalanov ktorí robia tak nádherné "žbrlinkové" drevené konštrukcie, že by som sa im ponúknuť túto technológiu ani neodvážil. Iní zas lepia pron a iní EPP. Dôležité je, či nám ta práca prináša uspokojenie. Ako som videl

lubo: S tým baliacim papierom je to v celku problém. Prešiel som všetky okolité papiernictva a výber nebol moc veľký. Nakoniec som kúpil baliaci papier s gramážou 30g/m2. Balia sa do toho v obchodoch bomboniery. Hrubší bol až 50g, ale to by bolo príliš ťažké, ľahší 28g/m2 na strihy, ale ten bol nepoužiteľný, pretože pri styku s vodou sa strašne krabatil. Ten 30g mal roky po užšej strane... Pri poťahovaní nieje problém nadstavovať aj niekoľko kusov na krídle.

huhu: Už se to probíralo mockrát . Zkus kloboukový papír . ( Balí se do toho kytky ) myslím že v balení jsou 4 archy za asi 7 korun . Ale prodavačka taky ví prd , musim si to najít sám a měli až v čtvrtým papírnictví.

lubo: o som už raz skúšal a dopadol som ako s bublinkou do vodováhy..... V serioznejších paiernictvach dnes uspeješ ak vieš gramáž. Je to bdobné ako stredneveľké vajce alebo stredná sklenná tkanina. Tú som tiež nikde nekúpil.

lubo: Dorobil som novú výškovku a smerovku z potpronu a váži to po potiahnutí na gram rovnako ako tá zo styroduru No nič aj tak som potreboval dovážiť chvost..