úterý 10. července 2007

Li-Ion ze starých sad do notebooků

PB: Rozeber to na jednotlivé články a hned změř napětí. Ty co budou mít okolo 4,2V budou použitelné, ty co okolo 3,6 V už méně, a ty co 1,7V nebo 0V je lepší rovnou vyhodit...
Ty dobré pak zkus na proud, např. Sony byly výrazně měkčí než Panasonic a ani na 280 nebyly moc dobré... Ale jak je na tom Sanyo nevím.

Radek: Nemám co dodat, tak nějak by to mohlo být. Jen k tomu snížení doby provozu Tvých článků: Pokud máš dojem, že na to ještě neměly nárok, po vybití je nabij malým proudem. Normální je asi 0,5C, tak tam dej třeba 0,1C a nech to šmrdlat klidně tři dny. Tenhle postup se využívá obvykle jen v případě, kdy došlo k vybití pod cca 1,9V, ale má obecně blahodárný účinek na články. Záleží to na jejich momentálním stavu. Taky je možné, že lítáš víc "o život", nebo potřebuje namazat převodovka.

HonzaT: Z toho co mi zatím prošlo rukama jsem si odvodil krátký 'run-test'

pro Li-Ionky:
1) články jednotlivě nabiji (4,2 až 4,25 V)
2)nechám několik hodin až dnů odležet. Pak změřím napětí naprázdno.
Články s napětím menším než 4,15 V rovnou vyřadím.
3)jednotlivé články zatížím proudem 1A (pozor na co nejmenší přechodový odpor kontaktů článku). Pokud napětí po 10 minutách klesne pod 3.5 V, k pohonu nebudou vhodné.
4)Takto vyselektované nadějné články po nabití teprve pořádně otestuji do úplného vybití.

JIO: Podle mé zkušenosti se takto vybírat akumulátory pro pohonné sady vyplatí v tom případě, že bezpečně vím, že se jedná o relativně novou sadu u které je vadná elektronika. Jinak čas potřebný pro výběr a testování je čas zbytečně promrhaný.