pátek 13. července 2007

Kurz laminovania

Marian_R : Potrebuješ:
- laminovací epoxid L285 (ak si to dobre pamätám), biela a modrá hmota, po zmiešaní zelená. Tu sa dá kúpiť 100 a 40 gramov a v tom pomere sa mieša.
- alebo epoxydové lepidlo, čím pomalšie tým lepšie. Možno bude niekto jačať že to nie je najsuper (to je aj pravda), ale keby si nezohnal laminovací...
- plastovú nádobu na miešanie
- smrekovú lištu napr. 4x8 mm, asi 15 cm. Na jej koniec pripevníš gumkou kúsok molitanu (prehnúť okolo konca paličky a omotať gumkou) - toto použiješ namiesto štetca a potom vyhodíš, nemusíš umývať štetec v acetóne.
- Potrebuješ kúsok tkaniny (sklo, uhlík), stačí tenká, okolo 50 g/QM.
- Maskovacou (krepovou) páskou olepíš okolie aby si ho neumazal.
- namiešaš epoxy a JEMNE (!!!) natrieš podklad. Epoxy nesmie stekať, musí byť zotreté.
- položíš tkaninu a SKORO SUCHÝM (molitanovým) štetcom pritláčaš tkaninu. Nerob pri tom pohyby po povrchu ako pri natieraní lebo sa tkanina rozchlpí, iba tupovať! SKORO NASUCHO! ak nebude stačiť živica - ostane biela tkanina - pridaj trochu živice. Ak je tkanina (sklo) dobre presýtená, (nie zaliata!) tak stratí bielu farbu a "zmizne" - stane sa priehľadnou.
- na povtchu má byť vidieť štruktúru tkaniny, to znamená žŽIADNE ZALIEVANIE živicou.
pozn. živica = pryskyřice, preglejka = překližka

les : Proč se tkanina ?nezalévá? pryskyřicí, ale pouze lehce prosycuje? Je to jen z estetického důvodu?

Marian_R : Nie. Ďalšie pridávanie živice nezvyšuje pevnosť, iba hmotnosť. Plnenie má byť 30 / 70 % (ale neviem čoho 30 a čoho 70) Keď potrebuješ niečo "vyliať" - vlysy na spevnenie povrchu, kúty kde nevtlačíš tkaninu, zväčšenie zaoblenia hrán aby a tkanina "neotvárala" tak sa používa zahustená živica nejakým keramickým (?) práškom - tým istým čo sa používa na gelcoat. Ale aj tak to nemá tú pevnosť čo laminát a môže "odskočiť".

Baltazarek : Jinak jak dlouho se to nechává tvrdnout ?

Marian_R : Podľa teploty a podľa toho aký epoxy použiješ. L 285 by som brúsil až po 24 hodinách (a ostatné asi vlastne tiež).
Ešte jedno upozornenie pre laminovanie väčších plôch: Pri teplotách ako sú teraz je dobré L285 vychladiť v chladničke aby nezahorela. Takisto kelímok s namiešanou živicou (stači z jogurtu) NEDRŽAŤ V RUKE! Osobná skúsenosť...

emo: Lamonovací epoxid L285 - v čom sa odlišuje od CHS 1200? Bola by veľká blbosť laminovať s 1200-vkou?

Marian_R : Nuž miestni majstri Ti povedia že áno, ja som tolerantnejší ako iste všetci vedia. 1200 som nepoužil ani nepamätám, vyše 10 rokov. Medzi tými živicami je asi 50 rokov a aj keď možno chémia nešla dopredu ako počítače, bude tam dosť veľký rozdiel. L285 je bežne dostať v malom balení, dobre sa s ňou robí prečo nie?

Marian_R: Postup...
Tkanina - akú máš, napr. 80 g/m2. Ale to si mal vedieť než si začal rezať rebrá . Ak máš 25 g/m2, daj dve vrstvy, dovnútra jednu.
Živica epoxy L285 (dúfam že si to dobre pamätám, biela 100 : modrá 40), ak je horúco ochladiť PRED zmiešaním, kelímok (od jogurtu) nedržať pri laminovaní v ruke.
POZOR, ak by si mal polyester, nemôžeš použiť jogurtový (PS) kelímok.
Tkanina sa dáva vláknami "krížom", čo najväčšie kusy vcelku, živicu nanášať VEĽMI VEĽMI VEĽMI (!!!) málo, štetcom tkaninu nenatierať (rozpadali by sa vlákna), len pritláčať (kolmo).
Natrieš povrch - čo najmenej živice. Priložíš tkaninu a pritláčaš ju (tupovanie) bez namáčania štetca. Na miestach kde tkanina ostáva biela MIERNE(!!!) pridáš živicu. Na povrchu by mala ostať viditeľná štruktúra tkaniny - nezalievať živicou!!!
Možeš použiť vlies miesto tkaného skla, ale ťažšie sa s tým robí, hlavne začiatočníkovi.