pondělí 23. července 2007

Jak zapojit 2 střídavé motory?

martinmartin: Předpoládámli správně, tak není možné zapojit na jeden střídavý regulátor 2 střídavé motory. Pak je tedy nutné použít Ke každému regulátor. Jak to pak ale zapojit do přijímače? Jak zdublovat kanál 3 ? Jak napájet regulátory z akumulátoru? Z jednoho, či ze dvou samostatných?

currahee: Každý motor musí mít svůj regulátor. Oba regulátory možno spojit "V" kabelem do jednoho kanálu přijímače v případě vybavenějšího vysílače možno naprogramovat mixem. Pro oba regulátory možno použít jeden akumulátor.

JIO: Jen doplním. Pokud jsou použity regulátory s BEC, tak BEC může být zapnutý jen u jednoho z nich. Obvykle stačí mít vypnutý vypínač u jednoho z regulátoru se zajištěním proti nechtěnému zapnutí. Pečlivější vytáhnou + pin z konektoru.

MartinM: Jeste bych teda doplnil, ze pri pouziti dvou regulatoru a napajeni pres BEC, se doporucuje odpojit prostredni + vyvod od jednoho servokabelu regulatoru. V pripade napajeni pres ext. Rx aku, odpojit + vyvody z kazdeho reglu.

Zajimave vlakno ohledne teto problematiky zde:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2.php?idforum=8&r=1171738847&potec=537623

Felda: Dělám to tak, že do kanálu plynu v přijímači zapojím rozdvojku a tou rozvedu signál a (-) pól do obou regulátorů, (+) pól vede do přijímače jen z jednoho regulátoru, druhý není zapojen. Některé regulátory (JETI) prý snesou i zapojení obou plusů, ale já to nedělám, pro sichr . Kdyby bylo potřeba větší odběr než dá jeden BEC, vyvedl bych (+) pól z druhého BECu přímo do vícepočetných serv. Detail rozdvojky přijímač - regulátory je zde.

Obvykle napájím oba motory z jednoho centrálního akumulátoru, ale zkoušel jsem i zapojení se dvěma akumulátory, každým v jedné motorové gondole a taky to fungovalo. Komplet vypadal takto.

JV: Mám vyzkoušeno, že u regulátorů Jeti Advence je možné spojit BECy dvou regulátorů paralelně (navíc to bylo konzultováno u Jeti a výrobce mi toto zapojení doporučil). Stejně se asi budou chovat i regulátory řady MASTER. U řady SPIN nebo MASTER xx SB je vhodnější použít BEC jen z jednoho regulátoru a + pól z druhého odpojit.