úterý 17. července 2007

Herex a steven

Dave0402: Jelikož tady v diskuzi několikrát tyto slovíčka proběhla a já nevím, co si přesně pod tím představit, tak se ptám:
- co je to Herex?
- co je to steven směrovky? (obdoba nosníku u křídla?)


igor : herex je penova hmota, vyraba sa to v nemecku, su toho rozne druhy ale tusim len zelena je pre nas na nieco pouzitelna, je to homogenna pena ako thermoplan/depron a podobne ale reze sa to z kusa takze to nema "skrupinu". Je to daleko tvrdsie (vydrzi ovela vecsi tlak pri lisovani) a je to urcene na tlakovo vyrabane sendvicone materialy. Je to dostupne v roznych hrubkach a su aj 1,5mm a 3 mm, takze optimalne na laminovane kridla namiesto balzy (je to lacnejsie a netreba lepit plachty)


mathew.sk : Havel-composites a zase az taky strasny rozdiel to nieje. Herex 1.5mm,1m2 stoji cca 360 czk


igor : herex je homogenny, nerobi zlomy, nelepi sa do plachiet, balza je v tahu v smere vlakiem pevnejsia takze nahradi vyztuhy a nosniky, takze si vyber, do vetrona so stihlym kridlom by som dal asi balzu, na trup to vidim na ten herex, ale nech si kazdy vyberie co mu sedi


efin : Vyhodou herexu oproti balze, je absence pnuti, tzn. ze se hotovy vyrobek (kridlo) dodatecne nekrouti....
Na druhou stranu herexovy kridlo je prakticky neopravitelny, protoze Herex je krehky a ve zlomu se vydroli.


Eda: A steven je něco jako nosník, je to dejme tomu překližková odlehčená věcička vlepená do pevné části směrovky a jsou na něm panty. Druhý úkol je zpevnění poměrně měkké laminátobé konstrukce poměrně namáhané části éra.