středa 9. května 2012

Ochrana rukou při laminování

pad: Vašku, koukal jsem na tvá videa, a tedy jestli jsi při té práci (jak frézování-řezání tak laminování a lepení polovin křídel) ty tak tedy obdivuji tvůj přístup, že nemáš aspoň ty latexové rukavice.

SAVEX Ltd :  Vývoj jde co se týká OOP při laminování dopředu mílovýni kroky. Že na videu nevidíš rukavice neznamená že je nemám. Mám ruce natřeny tekutým vstřebávajícím se protektorem, který neutralizuje amín, tak že na takovou ochranu proti epoxidu nemá ani ta nejlepší rukavice. Největší slabina latexových nebo vinilových rukavic je v jejich kvalitě a mikropropustnosti latexové nebo vinilové membrány, když se totiž protrhne , tak epoxid co se dostane mezi pokožku a rukavici začne být absorbován pokožkou jako při zapařovacím zábalu. Hodně kolegů právě pro tento zapařovací efekt , kdy dochází k pocení rukou v rukavici a tím i zvětšení pórů v pokožce = až 10x větší schopnost absorbování epoxidových škodlivin do těla , definitivně skončilo s laminováním. Někteří mají dokonce i psychosomatické/ stigmatické reakce na epoxid = nemusí se toho ani dotknout stačí když jenom ucítí nepatrný zápach a už se tělo brání vyrážkou a dalšími doprovodnými velmi nepříjemnými reakcemi...

zami: Budu moc smělý, když poprosím o odkaz popřípadě název toho protektoru ?

SAVEX Ltd :  
http://www.prozdravi.cz/ochranna-emulze-na-pokozku-tekute-rukavice-110-ml-1.html
http://www.prozdravi.cz/tekute-rukavice-ochranny-krem-na-ruce-protection-k-100-g.html

Funguje obojí podobně, ten druhej je o něco lepší pro lidi co mají světlejší duhovku.
Na prvním odkazu je protektor co se dřív zkoušel prodávat do laminoven v takových malých dózičkách, pamutuju si že na styrény nefungoval na epoxidy to bylo v pohodě i na P11, ale v roce 1996 stálo 500g kolem třech tísíc korun , byla to novinka, kterou stejně nikdo do provozů pro vysokou cenu nedal a tak lidi laminovali v latexu nebo vinilu a pod si navlíkali tenký bavlněný rukavice - ono časem se vypěstovalo víc alergií na latex a vinyl než na epoxidy. Jestli znáš nějakou zdravotní sestru tak by Ti na mohla vyprávět o šílených alergiích na různé rukavice co se používají ve zdravotnictví.
Vyzkoušej obojí a uvidíš co Ti bude víc vyhovovat.

Klingon: S rukavicema mam stejnou zkusenost, tedy NEBRAT 
Pouzivam tyhle neviditelny od Loctite:
http://www.loctite.as/?p=productsMore&iProduct=981277&sName=Teroson-neviditelne-ru ...
a na umyvani:
http://www.loctite.as/?p=productsMore&iProduct=52&sName=Loctite-7855--400-ml-Cisti ...

komár: Paráda, pánové. Ještě dotaz, jak dlouho jsou ty neviditelné rukavice účinné od nanesení na ruce?

Klingon: Nejdele v kuse jsem s nima delal cca 4 hodiny a no-problem.