pondělí 11. února 2019

Výroba gondoly pro házedlo

Kaczka: chci si postavit rc hazedko birdwing. Potrebuji nalaminovat gondolku podobnou jako na Inspire. Zajimalo by me, jak jsi laminoval? Kde se ti prekryva tkanina a jak jsi laminoval ten cumak, ma to desne maly radius. 

zz: nic sloziteho. na XPS vybrouseny tvar polozim prosycenou tkaninu, jako zaklad davam sklo 24g/m2 .Pak postupne privaleckuju k povrchu. Pekne se poddava, takze jdou i male radiusy. Zaroven nalepim predem pripravenou dosedaci plochu kridla z uhliku a vse do druheho dne zafixuju ve spravne vzajemne pozici. 
Druhy den vse peclive obrousim a polozim na predni cast hlavice 2x sklo kepr 163g/m2, na zadni cast uhlikovou tlaninu 163g/m2. Zase privaleckuju po celem povrchu i zespod k dosedaci plose kridla. Na to vse jeste sklo 24g/m2. No a pak vse pekne závit vedle závitu omotam steparskou paskou a necham do druheho dne vytvrdnout. Ta paska jednak pritlaci tkaninu k podkladu, ale take vytlaci prebytecny epoxid. Pak pasku odmotam a povrch doladim... Delam tak i trubky na trup a futra pro spojky kridel. 

Paska treba zde: 
https://www.hnojivapraha.cz/zahradni-potreby/roubovaci-paska-15mm-50bm.html?gclid=EAIaIQob ... 
Na hlavici Inspiry III je jeste videt stopy po motani...


warhawk: Neměl si někdy chuť to hodit do vakuovacího pytle, namísto té pásky? Upravuješ nějak povrch toho EPS? 

lv: použije tágo

zzZkoušel jsem i to vakuum, viz obr., ale paska vytlaci prebytecny epoxid lepe. Mam ale vakuum jen na 0,7 bar...

warhawk: a jak sakra uřežeš a vybrousíš trubku z EPS tak, že je rovná? ...

zz: Dá se, jako strojar mám rovné oko a to zatím vidí. Duvodem pro pouzití tága (nebo pevného trnu) je fakt, ze mi váha výrobku vysla diky moznosti vice utáhnout pasku vždy nizzsi nez u jadra z XPS..

Kaczka: Ještě mi prosím prozraď čím odřezáváš kabinku, aby byl co nejmenší prořez.

zz: viz obrázek kotoučky vpravo dole. průměr cca 20mm. Prořez je cca 0,3mm, to je tak akorát na opracování hrany. Pak mám mezeru mezi kabinkou a lemem cca 0,5mm. Lem laminuju ještě před oddělením kabinky na naseparovanou gondolu. Po oddělení kabinky tento nalaminovaný kus vlepím zevnitř do otvoru v gondole a odříznu vnitřní tvar tak, aby vznikl lem cca 5mm.