neděle 18. listopadu 2018

vlepení závitové kulatiny pruměr 4 mm do uhlíkové trubky 6/4 mm

XL-kov: Potřeboval bych poradit jaké mám použít lepidlo při zalepení závitové kulatiny pruměr 4 mm do uhlíkové trubky 6/4 mm ohledně pevnosti spoje

Woita: Vteřiňák, plus povinně zvenku zpevnění - zalepená kovová převlečná trubka o délce aspoň 20 - 30mm, nebo někdo dělá místo převlečné trubky omotání uhlíkovým rovingem + vteřiňák (trubku zvenčí zdrsnit šmirglem). Lepí se to dobře a je to pevné.Zdrsnění by to chtělo i zevnitř. Škoda že nemůžeš dovnitř vyříznout náznak závitu, to by bylo super.
To zpevnění zvenku je moc důležité - jinak uhlíková trubka má tendenci se rozštípnout a následky jsou jasné.

DAF: Souhlasím s Woitou. Já třeba použil na lepení uhlíku s kovem (táhla je kormidlům s mosaznou závitovou koncovkou) dvousložkové lepidlo (epox) na kov. Spoj už funguje delší dobu bez závad.

Woita: Jo, epoxid funguje na uhlík taky.

pecold: Co použít toto?

Celeron: Tazatel nám nenapsal, zda to je hladká trubka s podélnejma vláknama a nebo navíjená trubka, která nebývá na povrchu hladká ale jen uvnitř. Ta navíjená se podélně neštípe.

DaF: Tazatel musí použít zrak. Když se podíváš na tu trubku, tak buď vidíš (velmi jemně), že tam jsou vlákna po délce. Nebo uvidíš, že základní struktura má nějaký sklon k ose trubky. Trubky z pouhých vláken mají sice pevnost ve směru osy, ale jsou náchylné na promáčknutí, nebo zmáčknutí, prostě jako bys vzal prkénko a chtěl ho lámat po létech, nebo přes léta. Když je vinutá, jsou její pevnostní parametry v uvedených kritických směrech výrazně lepší.

igorb: Pevnostny spoj uhlik/ocel sekundakom? to bude asi nejaky frk nie?
Samozrejme epoxydom, najlepsie endfestom ... ta trubka bude extruzia hladka aj zvnutra, este som nevidel normalne v obchode pancuchovu trubku 6mm ... to bude asi dalsi frk :- ))
Takze gulatym pilnickom uhlik zvnutra zdrsnit, na konci tycky (vovnutri trubky, nie tam kde uz vylieza) urobit jemne priecne zarezy, prebrusit smirglom, napatlat vnutro trubky aj tycku a par krat zasunut a skontorolovat ci je vsetko naepoxydovane a z prebytku co zostane na konci po zasunuti urobit prechod trubky do tycky aby nebolo definovane miesto prechodu kde sa to utrasie (ak sa to trasie)
zvonka olaminovat koniec trubky kevlarovou nitou proti stiepaniu (ak nie je tak paskou skla)

Woita: sekunďák je lepší použít hustý nebo střední. Pokud bys použil řídký, ten teče jako voda a nezůstal by ochotně v těch závitech. Já používám vteřiňáky od Pecky:
https://www.peckamodel.cz/produkty/lepi ... -vterinova
Jsem spokojený i s těmi jejich levnými, ani jsem nepoznal rozdíl od těch dražších (Bolt apod.):
https://www.peckamodel.cz/tar1005-pecka ... pidlo-20-g

XL-kov: díky za pomoc ty koncovky na carbon jsou dobré díval jsem se dnes na ty trubičky to vlákno je tak jemné že to vypadá že jsou vlákna podélně musím se teda rozhodnout jestli to slepit bud tím epoxy endfestom a nebo sekundovým lepidlem .Dají se aj na konce někde koupit vidličky aby měly vnitřní závit M4 Uhlíkové trubky použiji na vzpěry modelu a křídel

Woita: Dát ty vidličky zvenku, to taky není špatný nápad. v tom případě bych dal dovnitř trubičky i kousek závitové tyče, kvůli zpevnění. Ale ten způsob s funkční závitovkou vevnitř mi přijde nakonec pevnější.
Pro inspiraci, tady je stránka k manuálu vrtulníku, kde se probírá táhlo k vrtulce:




Doslova tam píšou že máš dát spoustu lepidla, aby ti to ve vzduchu neupadlo. Doporučují vteřiňák, a myslím že je to opravdu pevné a bezpečné. Udělal jsem to podle návodu a je to O.K., i na pocit, když jsem přes to zalepil tu převlečnou koncovku tak jsem hned viděl že je to bombenfest.
Kdybys tak udělal test... zkusit dvě koncovky, jednu endfestem a druhou vteřiňákem, a potom to prochu pomučil mombinačkama, docela by mě zajímal výsledek, kterou koncovku bys snedněji vytrhnul.

LV: 

https://mpjet.com/shop/678-koncovky-carbon-tahla
https://mpjet.com/shop/914-vidlicky-kovove
https://mpjet.com/shop/682-kulove-cepy