neděle 22. července 2012

Jak opravit laminátový trup


potřeboval bych poradit s opravou trupu. Byl jsem využít volnou chvilku na pole "za barák" trénovat omezence. Jeden mi ale nevycházel a jak se stromy blížily, dostal jsem dva nápady řešení. Buď jsem si říkal, že přistání zruším, plný knedlík a opakovat, nebo na druhou stranu, že rychlosti mám dost, tak tu čtvrtou zatáčku o "trochu" víc utáhnu. Bohužel, nějaká schizofrenie nebo co... pravý knipl jel podle řešení 1, levý knipl podle řešení dva a tak jsem to nakonec narval do země :roll:

Škody jsou nevelké, s křídlem si poradím, ale trup zatím umím opravovat jen konstrukční nebo z epp. Laminát jsem vždy opravoval výměnou, protože z neznalosti laminování se mi do toho nikdy nechtělo a jelikož jsem to tedy nikdy neopravoval, neznalost samozřejmě zůstala. Už jsem si ale řekl, že takhle by to dál nešlo, takže bych se to chtěl naučit opravit.

Jak vypadá trup je vidět na fotkách:


Všechny problémy na trupu jsem označil. Nevím ale co jakým postupem opravit. Něco jsem načetl, ale úplně jistý si nejsem, takže napíšu, jak bych postupoval a budu rád, když mě někdo případně opraví nebo nasměruje. Mám pryskyřici Letoxit PR-102M.

Teď k jednotlivým prasklinám:
1 - vlasová prasklina, není to skrz (na druhé straně není nic vidět). Sem bych asi jen nechal vsáknout vteřiňák, jenže po podebrání se sice trhlinka nepatrně roztáhne, ale jen nepatrně. Stále nedostatečně na to, aby tam vteřiňák zavzlínal. Co s tím? Uvažuji přelaminovat jednou vrstvou z venku.

2 - popraskané zesílení kraje. Tkanina je ok, takže tady bych to asi očistil na díru podobnou 7 a 14 a vytmelil epoxidem s bavlnou.

3 - tady moc netuším. Vlastní prasklina je asi cm dlouhá. Tkanina je tam zesvětlalá, ale vysloveně přetržená nevypadá. Mělo by se to tedy jen obrousit, prosytit pryskyřicí a jednu vrstvu zevnitř? Nebo to vzít jako regulérní trhlinu a obrousit fest a tři vrstvy zevnitř? Jak je vidět na fotce, tak úsek s popraskanou barvou je mnohem delší. Je potřeba nějak řešit i to? Nebo jen obrousit a přestříkat barvou? Je potřeba po obroušení použít nějaké to plnidlo nebo tmel ve spreji nebo co to je?

4 - ta je vysloveně roztržená, takže tady hádám obrousit fest, tři vrstvy zevnitř, zvenku obrousit, přetmelit, přebrousit a přestříkat. Nebo je potřeba jedna vrstva i z venku?

5 - to je prasklé skrz, spíš je to ještě pokračování čtyřky, takže to bych řešil asi najednou s tou čtyřkou

6 - horní oblouk praskl, lom je čistý a žádný materiál tam nechybí, tady bych asi použil jen vteřiňák. Bude to tam stačit? Horší pak je vytržený kousek materiálu u otvoru pro čep křídla. Tam bych to asi "zalil" pryskyřicí s bavlnou a vyvrtal novou díru.

7 - odštíplý materiál z venčí bych dotvaroval pryskyřicí s bavlnou. Je to ale trochu prasklé, to samé je i na druhé straně (13). Tady bych to asi obrousil z venku i zevnitř až na tkaninu. Jeden pruh z venčí a dva (nebo tři?) pruhy zevnitř, takové účko bych udělal - začít na boku, přes vršek a skončit na druhém boku.

8 - a to samé na druhé straně. Lom je čistý. To bych zalepil vteřiňákem a zevnitř dvě vrstvy.

9 - není skrz, tady bych to z venčí prosytil a přetmelil a zevnitř dvě vrstvy

10 a 11 - to bych vzal asi při jednom, dovnitř už se tam nijak snadno nedostanu, takže bych to obrousil asi trochu víc a dal dvě vrstvy z venčí.

12 - ta je skrz díra (není naproti 10 a 11, takže to nedělá souvislou prasklinu). Tady se dostanu zevnitř, takže tři vrstvy zevnitř?

13 - stejné jako 7
14 - stejné jako 4

Když je tedy místo s popraskanou barvou a tkanina je tam zbělalá. Řeší se to úplně stejně jako kdyby tam byla vysloveně prasklá?

Kolik bych měl dávat vrstev tkaniny? Dvě nebo tři? Jen zevnitř nebo i z venku? Je lepší dát tři zevnitř nebo dvě zevnitř a jednu zvenku?

Když je někde vysloveně prasklina a pokračuje to popraskaným lakem. Co je třeba opravit? Jen tu viditelnou prasklinu (+ 2cm přesah) nebo i včetně té části, kde to vypadá jen na popraskaný lak (+ 2cm přesah)?

Jakou gramáž na to použít? 80 g/m2 ? Víc, míň?

Postup, co je doufám správně: Zalepit díru vteřiňákem. Obrousit na tkaninu, potřít lehce pryskyřicí. Tkaninu na podkladu prosytit pryskyřicí pomocí štětce, přiložit na opravované místo a přimáčknout. Štětcem vytřít přebytek pryskyřice, přidat další vrstvu nepatrně větší s vlákny o 45 stupňů pootočenými. Stejným postupem případně další vrstvy. Pokud je to uvnitř, tak tam dát balonek a nafouknout, aby to přimáčkl. Pokud je to zvenku tak zatížit. Pokud je to po obvodu trubky, tak stáhnout omotáním celofánem. Po vytvrzení přebrousit. Přestříkat tmelem ve spreji. Znovu přebrousit a pak přestříkat barvou. Pro lesk přeleštit autoleštěnkou Tempo.

Kdyby se vám zdálo, že dělám něco divně, že "takhle by to sice taky šlo, ale proč to tak dělá?" tak odpověď je: "Protože nemám nejmenší tušení". Za jakékoliv rady budu rád.

veka1: .. něco málo o opravách kompozitů najdeš např zde:
http://www.vekamodel.cz/opravy-kompozit ... lu-letdel/

před časem jsem se věnoval mj.i opravě lehce poškozeného laminátového trupu v tomto vlákně : viewtopic.php?f=18&t=49805

menší debata ohledně oprav laminováním proběhla i v tomto vlákně viewtopic.php?f=18&t=43899
myslím ,že je v něm zveřejněno dost trvale platných zásad pro poravy kompozitů.

Mj. poměrně podrobně jsem popsal opravářské postupy oprav skořepinových trupů v RCM č. 11/2010 ,1/2011.... prakticky v každém čísle celý rok pak vycházeli články věnované opravám kompozitových mdelů. Stačí se kouknout do obsahu jednotlivých čísel archivu RCM na jejich webu a vybraná čísla si za mrzký peníz stáhnout v pdf formátu.
http://www.rcmodely.cz/archiv/2011

HonzaS:
1 - vlasová prasklina, není to skrz (na druhé straně není nic vidět). Sem bych asi jen nechal vsáknout vteřiňák, jenže po podebrání se sice trhlinka nepatrně roztáhne, ale jen nepatrně. Stále nedostatečně na to, aby tam vteřiňák zavzlínal. Co s tím? Uvažuji přelaminovat jednou vrstvou z venku.

Použij řidší vteřiňák.
Z odkazov od veka1 sa dozvieš všetko potrebné, tak len pár mojich pripomienok:
- veľmi riedky sekunďák navzlína do škáry aj bez jej rozťahovania
- na takéto malé opravy nepoužívam štetec, ani natieranie podkladu (za predpokladu že použiješ Letoxit, L285, či inú riedky laminovací epoxy). Vystrihnutú záplatu priložím kam treba, kúskom molitanu presýtim a potom prebytok odsajem kuchynskou papierovou utierkou
- výborný pomocník pri laminovaní a vôbec modelárčení (vlastne si už bez neho neviem prácu v dieľni ani predstaviť) je sprejové kontaktné lepidlo 3M77. Veľmi jemný poprašok tkaniny zafixuje vlákna a tá potom drží tvar a nemá snahu sa strapkať atď. Zároveň sa dá použiť na prichytenie tkaniny na požadované miesto, hlavne ak ide o oblý tvar, dlhý úzky pásik atď. Nie je to samozrejme nutnosť, len taká vychytávka
- 80g/m2 je tak akurát, na menšie záplaty kľudne aj menej, väčšinou je lepšie použiť viac vrstiev tenšej tkaniny (s pootočeným smerom vlákien) ako menej vrstiev hrubšej.

HonzaS: Zajímavý tip, díky!

Já to teda dělám jinak, vystřihnu si záplatu, tu na igelitu prosytím, osuším a i s igelitem přiložím kam potřebuju. hezky se to přihlazuje, netřepí se to, nemám pak zapatláno půl letadla. Igelit po vytvrzení sloupnu.
A samozřejmě používám gumové rukavice, abych neměl špinavé ruce a alergickou reakci na ten sajrajt a tak.