středa 14. října 2009

Disperzní PVA lepidlo

M: Ač jsem v životě lepil už ledasčím, tak s tímto nemám praktickou zkušenost (nebo o tom alespoň nevím).
Jde mi spíš o ta písmenka PVA.
Lepil jsem různými disperzemi (Bison, Soudal atd..)
Je tohle něco jiného, nebo je to totožné?

Pruduch: PVA je zkratka polyvynilacetát, tedy všechno alá Herkules, Soudal atd atd (prostě bílý mlíko - suspenze ze který vyprchá voda a částečky se slijou).

Marian_R: PVA na separáciu pri laminovaní je číra vodička...

Pruduch: Jenže to je polyvinylalkohol... co se používána separaci. A není to disperze, ale roztok...

A N Lodygin: tak úplně jednoduše bych to neviděl - podívej se na označení a co z čeho je (u obou se mj, používá to PVA)
http://en.wikipedia.org/wiki/Polyvinyl_alcohol
http://en.wikipedia.org/wiki/Polyvinyl_acetate

Pruduch: No lepidlo je pokud vím acetát (diperze).. nevím o tom, že by se alkoholem lepilo. Původní dotaz zněl na PVA lepidlo a to je duvilax, herkules a další podobný "mlíkový" vodou ředitelný sajrajty, všechno na bázi polyvinylacetátu. Naopak separátory jsou alkohol, obvykle lihovodný roztok.

flodur: Trochu teorie, která se možná bude hodit i ostatním.
Disperzní lepidla.
Polyvinilacetátová se získávají polymerací termoplastu vinylacetátu, který je nerozpustný ve vodě a jeho velmi malé částice jsou velmi jemě rozptýleny ve vodě - jsou dispergovány. Z tohoto důvodu jsou tato lepidla vždy v kapalné formě. Jejich barva je mléčně bílá. Bez přídavku tvrdidel tuhnou fyzikálně, s přidáním tvrdidel fyzikálně a z části chemicky. Při tuhnutí se usazují naboptnalé plastové částice velmi těsně k sobě a vytvářejí tuhý, většinou průhledný lepidlový film.

Směsná lepidla PVAC se skládají z polyvinilacetátových lepidel s přídavkem 10% močovinoformaldehydových pryskyřičných lepidel. Tím se zvyšuje pevnost lepené spáry za vlhka, ale snižuje se elastičnost spoje. Používají se jako lepidla montážní.

Laková lepidla PVAC jsou modifikovaná PVAC-lepidla s přídavkem nitrátu celulózy a používají se k lepení dílců opatřených povrchovou úpravou. Tato lepidla narušují nitrolakové vrstvy a tím dochází k trvanlivému spoji. Syntetické laky nenarušují.

Pracovní teploty vždy nad 10°C pod 8°C rapidně klesá pevnost spoje.
Toť základní teoretické poznatky.

M: Vidím, že o tom něco víš.
Čím je pak dána kvalita a vlastnosti těchto lepidel?
Některé ztvrdne natolik, že jde brousit, jiné dělá žmolky. Některá drží jako židovská víra, jiná jsou vhodná tak akorát do školy na lepení papíru.

flodur: No je to dáno především modifikací základního vinylacetátu. Pokud není modifikován přídavkem syntetických pryskyřic pak je vlasně termoplastické, velice pružné a při teplotách kolem 40°C měkne a lepená spára strácí pevnost. Modifikací se snižuje elesticita ale zvyšuje tepelná odolnost až na 150°C a zvyšuje pevnost lepené spáry. Právě především montážní lepidla jsou modifikována a tak vytvrzené lepidlo je tvrdé a brousitelné. Nemodifikovaná jsou pořád elastická a dělají žmolky ale zde jde přetoky odstranit organickými rozpouštědly jako třeba aceton a pod.
Dost důležitá je u jednotlivých typů těchto lepidel otevřená doba zpracování a pak faktická doba lisování a vytvrzení . U montážních lepidel je to cca 5 až 30 min OD, 30 min lisování ale úplné vytvrzení lepené spáry 3 až 12 hodin.