úterý 16. října 2007

Řezání gumy

wlofy: o vikendu jsem zacal stavet sveho prvniho pokojacka a narazil sem na problem jak si vyrobit gumovy svazek 1x1mm neb ve Vagneru v Brne meli jenom 1x3mm.
Zkousel jsem to rezat podle pravitka ale stale se mi nedarilo to urezat hladce bez otrepu a dostatecne rovne ;). K rezani jsem pouzival pravitko a obycejnou ziletku protoze sem doma nic ostrejsiho nenasel.

albisko: guma sa reze medzi kotucmi na presne definovany rozmer a zvlast pri halovkach za rezu na desatiny.........

ISim: Samozřejmě řezačka je správné řešení, ale jestli jsi začal a potřebuješ to zkusit, existuje řešení jak to udělat amatérsky, snadno a rychle, bez nároků na opakovatelnost. Znovu opakuju, že to není finální řešení pro soutěže, ale použít se s trochou cviku dá (aspoň pro první test):

Potřebuješ uhlíkovou žiletku typu Tiger (ne holící čepelky typu Astra, atp.), nově vybalenou. Zlomíš ji na půl podélně, půlce ulomíš začátek tak, aby jsi měl ostrou špici. Lámat v papíru! Vezmeš gumu dostatečné délky, pracovní desku a jednoho spolehlivého pomocníka. Začátek gumy naplocho položíš na desku a zařízneš špičku žiletky do gumy, tak 2cm od začátku. Zatlačíš tak, aby se žiletka zapíchla až do desky. Musí tam držet sama a ostří svírat s gumou úhel cca 45 stupňů. Palec a ukazováček položíš tak, aby jsi vedl gumu těsně před ostřím a současně přidržoval žiletku. No a pomocník chytí začátek a přiměřeným, konstantním tempem rovně směrem od tebe odchází pryč. Guma Ti projíždí mezi prsty a plynule se krájí o žiletku. Nejsnadnější je to na půlku, ale při troše cviku klidně dáš i tu třetinu.

Zní to možná složitě, ale snad je to z popisu pochopitelné. Kdyby ne, zkusím to namalovat